Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

OF Bygg

75-årsjubilerande OF Bygg konkurrerar med byggjättarna

Initialerna från företagets grundare Olaus Forsberg finns kvar så här 75 år efter starten. OF Bygg i Umeå av i dag kännetecknas enligt vd Gunnar Ahlgren av bredd och engagemang.

Byggmarknaden i Umeå består inte bara av Skanska, NCC, Peab och inbrytaren Rekab. Vid sidan av dessa verkar också bl.a. det genuint lokala OF Bygg, som startades 1937.

Många med rötter i staden säger fortfarande "Olaus Forsberg". Kvar finns också den bredd som länge kännetecknat OF Bygg. Företaget vilar på de tre benen Entreprenad, Byggservice och Maskin.

— Det är ovanligt med den bredden. Många har plockat bort maskindelen, säger Gunnar Ahlgren.

Rekryteringen viktig


Med omkring 100 anställda har OF Bygg tillräcklig organisation för att kunna ta på sig större projekt, men också det lilla företagets fördelar, menar Gunnar Ahlgren.

— Vi är i samma division som de stora aktörerna, samtidigt som vi har ett stort engagemang och korta beslutsvägar. I ett stort företag, med många hierarkier, är det lätt att bli en bricka.

Beroendet av duktiga hantverkare är betydande, och då är det förstås en fördel med en liten personalomsättning. Samma fenomen har dock en baksida.

— Genom att rörligheten i branschen inte är så stor, är det svårt att få sökande till olika tjänster. Det stora problemet i dag är att hitta byggingenjörer, säger Gunnar Ahlgren.

Positiv anda i Umeå


OF Bygg bygger inte bostäder i första hand, utan inriktar sig på andra projekt.

— På senare år har vi fått en del ovanliga uppdrag, till exempel vagnsverkstaden på godsterminalområdet. Det har också varit intressant att bygga Arkitekthögskolan och Bildmuseet, med kombinationen av säkerhet, funktion och design.

För närvarande är OF Bygg i full gång med projektet i kvarteret Forsete, där Kungspassagen ligger. Ett annat centralt bygge är den nya gallerian vid Renmarkstorget.

— Båda projekten är bevis för den positiva anda som finns i Umeå och som gör att flera aktörer vågar satsa. Det är roligt att vara Umeåbo just nu, säger Gunnar Ahlgren.

Mer information:

Läs mer på OF Byggs webbplats.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag