Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Ljusterapi ger Umeåelever energi

På Dragonskolan i Umeå har ”klassens ljus” fått en ny betydelse. Det kommunala bolaget Umeå Energi har satt upp 140 lysrör för ljusterapi i flera klassrum och i skolans kafeteria.

Sommaren 2014 kom Umeå tvåa i solligan i Sverige (näst flest soltimmar i hela landet). Solen sken så mycket på Umeås solceller att Umeå Energi bestämde sig för att spara lite av den tillbaka under mörkare tider.

Under december månad har Umeå Energi därför monterat fullspektrumlampor i ett antal klassrum och dagsljuslampor i kafeterian på Dragonskolan. Sammanlagt kommer mer än hälften av eleverna att vistas under lamporna under perioden.

– Enligt studier ger tio minuter per dag av ljusterapi en positiv effekt på ungdomars skolarbete. Vi hoppas att vår ljusterapi kan hjälpa vintertrötta ungdomar, säger Agneta Filén, marknadschef på Umeå Energi.

Vintertrötthet

Forskning har visat att 20 procent av svenskarna upplever en sämre livskvalitet under vinterhalvåret – de är tröttare, mindre glada och sociala. Vintertrötthet drabbar såväl vuxna som gymnasieungdomar. Anledningen är att mörkret får vår produktion av insomningshormonet melatonin att skjuta i höjden. Vi blir trötta och tappar energi, många upplever också ett ökat sockersug.

– Hösten och vintern är lång och mörk här uppe och vi behöver alla den energi vi kan få för att prestera bra. Med ljusterapilampor får både elever och lärare ett välgörande ljus att arbeta i och vi hoppas att det gör höst- och vintermörkret enklare att hantera, säger Stellan Andersson, rektor på Dragonskolan.

Internationellt intresse

Satsningen på Dragonskolan har gett eko över världen. Under artikeln finns länkar till två av de medier som fångats av ljuset från norr.

I slutet av 2012 satte Umeå Energi upp lampor för ljusterapi i flera av Umeås busskurer för att lysa upp vintermörkret för resenärerna. Även den satsningen uppmärksammades internationellt, bland annat av BBC, Pravda, Der Spiegel och Shenzhen Daily i den kinesiska tiomiljonersstaden Shēnzhèn.

Läs rapporteringen i The Local
Se inslag i The Weather Channel

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag