Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Norrländska historier som sticker ut

Bokförlaget North Chapter i Umeå har med små medel lyckats på en stenhård marknad. Bokförläggaren Anna Granlund och de författande Norrlandsskildrarna Anna Sundström Lindmark, Jakob Mjöbring och Emil Åreng medverkade vid Morgonpasset den 3 november. 

Med tanke på förlagets högtflygande planer var det passande att Morgonpasset började med en presentation av den flyglinje Umeå–Helsingfors som är ett resultat av ett samarbete mellan Finnair och BRA. En tur om dagen ger tillgång till vidareflygning till bl.a. en rad destinationer i Asien och en kommande linje till San Francisco.

Anna Granlund tog vid för att berätta om varför hon för två år sedan gav sig in den tuffa förlagsbranschen.

– Huvudskälet är att jag är en person som älskar böcker.

Självklar nisch

En vanlig kommentar från människor hon möter är ”Det går så bra för ditt bokförlag!”

– Ja, vi har fått mycket uppmärksamhet, sade Anna Granlund, för att sedan visa en bild på en grimaserande José Mourinho, fotbollstränare, för att illustrera att tillvaron inte är helt problemfri.

En av de framgångsfaktorer som Anna Granlund lyfte fram är hårt arbete och positionering.

– Det finns över 3 000 förlag i Sverige. För mig blev det självklart att Norrland skulle bli min nisch. Och i Stockholm har vi beskrivits som ”Det coola förlaget i norr.”

Starka berättelser

Andra faktorer är branschkunskap, där Anna bland annat har erfarenhet från reklam.

– Men den bästa tillgången är bra manus och böcker, alltså starka berättelser.

Hon nämnde också smart och billig marknadsföring, där sociala medier spelat stor roll, samt att låta andra göra det du inte är bra på.

De ”bananskal” (utmaningar) som Anna Granlund nämnde är kassaflödet, ett ord som också fungerar särskrivet: kassa flödet. På listan finns också avtalsdjungeln, att ensam inte alltid är stark samt att märkas i bruset av 15 000 böcker per år.

Stolt över farfar

Anna Sundström Lindmarks bok I skuggan av ett geni har blivit en av de mest utlånade i Västerbotten. Boken handlar om hennes farfar Alvar Lindmark, mannen bakom kuggstångshissen och skaparen av företaget Alimak. En man som benämnts som ”geniet från Burträsk”.

– Som liten var jag stolt över honom, men det fick man inte riktigt vara för det kunde uppfattas som skryt. Dessutom sa min pappa att vi inte skulle prata om farfar. Det var som om att det fanns något bakom en skör yta som skulle behållas inom familjen.

Sorgebearbetning

Nyfikenhet på farfadern utvecklades till besatthet hos Anna Sundström Lindmark. Hon insåg också att det fanns en perfekt historia att berätta om den hiss som bland annat använts vid renoveringen av Eiffeltornet och som fört astronauter upp till rymdfarkoster.

Släkthistorian inrymmer två tragedier. Annas farfar förlorade sitt företag under en djup depression, och hennes pappa tog livet av sig.

– Jag fick genomgå en sorgbearbetning i skrivandet och fick söka i det förflutna för att förstå mina rötter.

Lusten att skriva

Jakob Mjöbrings kriminalroman Köld har sålts in till hela Sverige. Han svarade på sin egen fråga om varför han satsat på deckare, då en stor del av de årliga 15 000 böckerna är just deckare.

– Man kunde tro att man tänker skriva en deckare som sticker ut, men för mig handlar det bara om lusten att skriva.

Jakob ser tre saker som gör att boken ändå kan sägas sticka ut. En är att de tre manus han skrivit tillkom för tio år sedan.

– Anna Granlund fick mig att skriva om böckerna till nutid. Det blev så tydligt att det hänt otroligt mycket på de här tio åren, så boken borde locka den som är intresserad av sin samtid.

Förälskad i Norrland

En annan faktor är Laholmsfödde Jakobs kärlek till Norrland.

– För mig är det fantastiskt, jag förstår inte tanken om att byta ut begreppet mot ”norra Sverige”. Jag tror att det syns att jag är förälskad i landskapet, vidderna, skogarna, ensligheten.

Jakob Mjöbring är dessutom stolt över att många tycker att boken är lättläst och svår att lägga ifrån sig.

– Jag är inte så litterär, men jag älskar historier med driv utan för många krusiduller.

Skrev under barndomen

Bartendern Emil Årengs cocktailbok Salongs i Norrland har blivit mycket uppmärksammad i medierna. I den har han tolkat 21 personer och platser i var sin cocktail.

Han berättade att han jobbat sig upp i hotellbranschen, där han verkat i tio år. Under sin uppväxt i Bräcke var Emil flitig i att skriva och berätta historier, något hans mamma uppmuntrade. (Hennes råd inför bokskrivandet var för övrigt att han inte fick svära så mycket …)

– Jag brinner för Norrland och vill verkligen skildra Norrland på mitt sätt, präglat av självdistans.

Stolt över Umeå

Emil menar att det bakom många framgångsrika svenska företag finns personer från Norrland, ofta Västerbotten.

– Det är norrlänningar som driver något framåt.

Emil Åreng brukar fråga vänner varför de vill till New York eller San Francisco, ”det är ju bara dyrt”. Uppmaningen blir att åka till Umeå i stället.

– Alla som kommit hit blir lika förvånade över hur mycket som händer här och hur sociala Umeåborna är. Vi ska stoltsera med det och tro på det vi gör. Vi är från Norrland, det är ballare än hela världen.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag