Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden föreställer VD, Christoffer Sai Öberg tillsammans med sin medarbetare på Nyåkers Pepparkakor

Pepparkakor av deg – och vice versa

Det norrländska pepparkaksbageriet AB Nyåkers Pepparkakor utanför Umeå följer upp det ekonomiska rekordåret 2015 med ytterligare ett rekordår.

Nyåkers omsätter totalt 92 milj kr, varav exporten står för 40 procent. 90 procent av försäljningen är pepparkakor, en produkt som Nyåkers är näst störst i världen på. Förutom Norden är de stora marknaderna USA, Kanada och Japan.

I dagsläget har Nyåker 50 medarbetare. I augusti 2012, 60 år efter starten, togs en ny anläggning i Bjurholm i bruk.

När bolaget släppte sin preliminärrapport för den inledande julperioden redovisade bolaget en vinst före skatt på 7 milj kr, vilket kan jämföras med fjolårets vinst 5 milj kr före skatt.

Engagerade medarbetare

Bolagets vd Christoffer Sai Öberg tror att den ökade framgången på marknaderna samt medarbetarnas ökade kompetensnivå ligger bakom den ökade lönsamheten:

– Vårt fortsatt framgångsrika koncept med att orädd satsa på kvalitetspepparkakor på såväl den svenska marknaden som den utländska har gett ökat värde i befintliga affärsmodeller samt skapat nya affärsmodeller i nya länder med mycket god lönsamhet. Detta ihop med ett hårt engagerat medarbetarlag hemma i Norrland och fina leverantörer har gett bolaget extraordinära förutsättningar att skapa en vinstmarginal utöver det vanliga.

Årets Unga Företagare

Förutom att 2016 visar sig bli ytterligare ett rekordår vinstmässigt, har Christoffer Sai Öberg dessutom blivit utsedd till Årets Unga Företagare i Sverige. Motiveringen lyder:

”Företagaren har visat sig vara en bolagsbyggare av rang, genom att ha vänt ett bolag från konkursens rand till det lönsammaste i branschen och därigenom visat att det går att växa och utveckla industrier på landsbygden. Företagaren har lyckats ta ingredienser från norra Sverige och baka ihop ett varumärke som älskas av finsmakare över hela världen”.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag