Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Tunnel vann arkitekturpris

2014 gick Övre Norrlands arkitekturpris till Umeås nya gång- och cykel- passage vid Järnvägstorget. Passagen ”Saras tankegång” är en hyllning till den lokala författaren Sara Lidman.

– Vi är så glada att få det här priset då det är många fantastiska projekt som har varit nominerade. Saras tankegång (stationstunneln) är en gång- och cykelpassage som förbinder plattformarna vid Umeå C och går mellan centrum och Haga, säger Karin Isaksson, teknisk chef, Umeå kommun.

En plats som erbjuder konst, arkitektur och trygghet

Det är en plats där arkitektur, konst och en trygg miljö samsas. Ytterväggarna i passagen är klädda i glas som föreställer björkar och natur från det västerbottniska landskapet med belysning bakom. De andra väggarna har vit glasmosaik som fångar upp ljuset. Genom tunneln får förbipasserande uppleva citat av den Västerbottniska författaren Sara Lidman, citaten går under namnet Lev! Olika kompositioner av ljud ger ett livfullt inslag som hörs genom högtalare placerade i tunneln.

– Det är en väl gestaltad stadsdelsförbindelse där konst och gestaltning tillsammans skapar både en funktionell och vacker plats, vilket bidrar till att skapa trygghet i en miljö som ibland upplevs som otrygg. Det är mer än bara en gång- och cykelpassage, utan också en sevärdhet. Det i sig ökar tryggheten då många använder den både som passage och besöksmål och genom sin närvaro bidrar till allas trygghet på platsen, säger Karin Isaksson.

Många inblandade i arbetet

Umeå kommun och Trafikverket har tillsammas beställt gång- och cykelpassagen som har vunnit årets arkitekturpris. I arbetet har White Arkitektur anlitats som arkitekt med landskapsarkitekt Mattias Nordström och arkitekt Lennart Sjögren. Ljudverket KB, Per Erik Rylander, har arbetat med ljud och musik. Konsten i passagen är skapad av Gustavo Aguerre och Ingrid Falk. Entreprenör är NCC Construction AB.

Mer information

Läs mer om Saras tankegång

Läs mer om Järnvägstorget

Karin Isaksson
teknisk chef
Umeå kommun
090-16 14 39
mejl

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag