Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Iksu

Foto: Magnus Norrman/IKSU

Umeå näst bästa idrottsstaden 2017

Priset Sveriges bästa idrottsstad delas sedan 2011 ut av SVT Sport i samband med SM-veckan. I årets omröstning knep Umeå en fantastisk andraplats. Etta blev Jönköping.

Grundkravet för att vara med i omröstningen är att staden ska ha minst fyra lag eller föreningar på elitnivå i någon av 24 specifika sporter. I år klarade totalt 37 kommuner kriteriet. Juryns motto är ”prestation efter population”.

Umeå har många idrottare och föreningar som utmärkt sig under året. Bland annat Udominate Basket som tog SM-silver efter att ha vunnit alla seriespelsmatcher, IKSU:s damlag i innebandy som vann ännu ett SM-guld, och fotbollsspelaren Emma Berglund som var med och tog OS-silver 2016. SVT:s jury noterar att Umeå presterar mycket starkt i förhållande till folkmängd och att staden dessutom har bland de allra mest idrottsaktiva invånarna i Sverige.

– Det är väldigt kul att satsningarna på idrotten i Umeå bär frukt och uppmärksammas nationellt. Att vi har både elitidrottare i världsklass och ett brett föreningsliv är något att vara stolta över och hitta inspiration i för framtida satsningar, säger Ari Leinonen (S), ordförande fritidsnämnden, Umeå kommun.

Även 2012 blev Umeå tvåa, då efter Göteborg. 2016 blev Umeå femma.

Mer information:

Sveriges bästa idrottsstad, så går det till

Presentation av Umeås sportframgångar

Listan, Sveriges bästa idrottsstad

(www.svt.se)

Stefan Hildingsson
fritidschef
Umeå kommun
090-16 16 08
070-34 32 680
mejl

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag