Invigning av U-bike lådcyklar

U-bike är eldrivna lådcyklar som nu hyrs ut på Campus Umeå. Foto: Malin Grönborg

Start för uthyrning av U-bike på Campus Umeå

Den nya lådcykelpoolen U-bike på Campus Umeå är nu invigd. Intresset för lådcyklarna var stort vid invigningen som firades med tårta och tal av Margareta Rönngren från Umeå kommun och Roger Granberg från Akademiska Hus.

U-bike är eldrivna lådcyklar som hyrs ut till alla som vill testa att använda den i sin vardag. Lådcykeln är klimatsmart, kan lastas med upp till 100 kilo och ersätta många bilresor i stan. Lådan är rymlig och är dessutom utrustad så att barn kan åka i den.

- Vi hoppas med det här projektet kunna uppmuntra invånarna till att resa hållbart i större utsträckning. Det här ger Umeåborna en möjlighet att testa ellådcyklar för att se hur de fungerar i deras vardagsliv. Användningsområdena är många, exempelvis vid storhandling, skjutsa barn till och från förskolan och vid utflykter, säger John Bylund, Umeå kommun.

U-bike på Campus Umeå är en satsning för att studenter och personal enkelt ska kunna hyra en lådcykel. Genom läget på Campus har U-bike chans att nå en stor och viktig målgrupp som kan få användning av cyklarna. Garaget har blivit möjligt tack vare ett samarbete mellan kommunen och fastighetsägaren.

- Vi ser väldigt positivt på samarbetet med Akademiska Hus, säger Margareta Rönngren (S), kommunstyrelsens 2:e vice ordförande. Vi ser ju även att det finns ett stort intresse för det här bland Umeåborna så vi hoppas att många tar chansen att prova en lådcykel.

Akademiska Hus lyfter också fram fördelarna med samarbetet kring U-bike.

- I utvecklingen av Universitetsstaden är hållbara transporter en självklar och viktig del. För oss på Akademiska Hus är det väldigt roligt att genom samarbetet med kommunen kunna möjliggöra för lådcykelpoolen på Campus Umeå. Det är inte bara en bra knutpunkt utan också ett exempel på hur tomma fastigheter kan förvandlas och göra nytta. På sikt kommer poolen också att ligga i direkt anslutning till supercykelvägen något som stärker tillgängligheten ytterligare, säger Roger Granberg, fastighetschef på Akademiska Hus.

U-bike ägs av Umeå kommun och är ett projekt som pågår under tre år. Garaget på Campus Umeå drivs tillsammans med Akademiska Hus. Längre fram öppnar även ett cykelgarage i centrum.


Mer information:

www.ubike.se/

Kontaktpersoner:

John Bylund, Umeå kommun, 090-16 53 76, john.bylund@umea.se

Margareta Rönngren, Umeå kommun, 070-573 84 83, margareta.ronngren@umea.se

Roger Granberg, Akademiska Hus, 070-669 38 40, roger.granberg@akademiskahus.se

 

Sidan uppdaterad: 2017-11-02