Startsida Umeå kommun
Bild på röd Dahlia

Röd Dahlia

Konst är tema för sommarens blommor

Årets tema för sommarblommorna är konst och du som umebo får njuta av unika färgsättningar i parkerna. Inspiration till planteringarna har hämtats från olika konstnärer och konststilar. Och i Hedlundadungen kan du kolla in när bina smakar på ett smörgåsbord av sina favoritväxter.

I år har sommarblomsplanteringarna utformats med inspiration av några av historiens största konstnärer från olika epoker och inriktningar. Alla planteringar har därför sin helt unika färgsättning. Längs Rådhusesplanaden kan man exempelvis uppleva ljuva färgtoner i blågrönt och rosa inspirerade av Monets kända verk Näckrosor, och Kyrkrondellen sprakar av de starka färgerna i Van Goghs Solrosor. Även planteringarna i Hedlundadungen och på Tegs centrum följer årets tema och är väl värda ett besök.

Surrande bin i Hedlundadungen

Planteringsytorna i Hedlundadungen kommer att fyllas med ett smörgåsbord av binas favoritväxter. Anledningen till det är att Umeå kommun även hakar på den rikstäckande kampanjen ”Surrande parker och trädgårdar” som syftar till att sprida kunskap om den livsviktiga pollineringen av växter. Kampanjen drivs av Swedish Society of Public Parks and Gardens (SSPPG) i samarbete med Svenska bin.

Under kampanjen blir det också aktiviteter både för vuxna och barn, med allt från vandringar och föreläsningar till promenader för inspiration där du får lära dig hur du kan tänka i din egen trädgård. Startskottet för kampanjen går under Pollineringsveckan 19–27 maj. Samma vecka, 22 maj, infaller den Internationella dagen för biologisk mångfald och den dagen ordnar därför kommunen insektsverkstad och andra aktiviteter för förskolor i Hedlundadungen.

Parkdag och sommarblomsvandringar

För femtonde året i rad bjuder Umeå kommun in till guidade sommarblomsvandringar i centrum. Dagturerna startar klockan 14 5 juli, 12 juli, 19 juli, 26 juli, 2 augusti, 9 augusti och 16 augusti. Vandringarna är gratis och utgår från konstverket Grön Eld på Järnvägstorget. Den populära nattvandringen sker 23 augusti och startar klockan 22.00 vid fontänen i Rådhusparken.

I slutet av augusti ordnar kommunen en parkdag med aktiviteter i parkerna i centrum. Utgångspunkten för aktiviteterna i år är kampanjen Surrande parker och trädgårdar.

Kontakt

Michael Holmström
stadsträdgårdsmästare
090-162714
michael.holmstrom@umea.se

Mer information

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.