Startsida Umeå kommun

Umeå-restauranger prisade för hållbarhetsarbete

Två restauranger från Nätverket Hållbara Restauranger Umeå som kommunen driver har prisats på en hållbarhetsgala. Gotthards krog tog hem priset som Årets hållbara restaurang och Petter Thylin på Tapas blev finalist i kategorin Årets eldsjäl.

Det var Nätverket Hållbara Restauranger som firade femårsjubileum genom att dela ut priser till årets mest hållbara och innovativa restauranger. I Umeå har nätverket funnits i ett år.

– Vi från Umeå tog plats och visade att vi har riktigt bra restauranger som tar hållbarhet till nya smaker. Jag måste säga att vi har lyckats rätt bra under vårt första år. Det finns ett fantastiskt driv i gruppen. Alla i nätverket är stolta, glada och taggade på att ta nya kliv i arbetet för att bli mer hållbara, säger Philip Näslund som är miljösamordnare på Umeå kommun och projektledare för Nätverket Hållbara Restauranger i Umeå.

Anders Samuelsson på Gotthards krog som tog hem priset för Årets hållbara restaurang poängterar hur viktigt det är att hela organisationen är med för att komma igång med omställningen.

– Det här är ju ingen onemanshow, det är stort, det är så många på krogen som är delaktiga i det här. Att knäcka idén är det lilla, när man får hela kollegiet med sig då kan man göra mycket, säger Anders Samuelsson från Gotthards Krog

Årets hållbara restaurang: Gotthards krog

Gotthards har under året gjort stora satsningar där hållbarhetstanken följer med i allt, från val av transporter med cykelbud, ökad nivå i sin KRAV-certifiering och val av odlare som levererar direkt till verksamheten. Med den nya lunchsatsningen ”Svinngott” räddar restaurangen dagligen frukt och grönt som annars skulle ha kasserats av grossisten.

I samma satsning har Gotthards gått över till en helt vegetarisk lunchmeny med möjlighet att köpa till kött. På detta sätt har Gotthards förändrat beteendet och attityder hos både grossister och gäster, stammisar som nya. Gotthards driver även en egen odling som ger dem grönsaker till middags-serveringen, framförallt under hösten är det riktigt uppskattat och ger även arbetstillfällen i Umeå.

Finalist i kategorin Årets eldsjäl: Petter Thylin

Petter Thylin driver Tapas, en liten restaurang med stor karaktär! Med stort engagemang och matglädje har Petter arbetat för att skapa hållbarhet. I nätverket ger Petter oss energi och glädje och har varit ett föredöme i att sprida nätverket i hela Västerbotten.

Med en nyfiken blick och stort intresse har Petter tagit sig an miljöarbetet som i första hand verkade stort och svårt. Genom att inspirera sin personal har viner bytts ut till ekologiska, glödlampor blivit till LED och take-away lådor har bytts ut från aluminium till kartong. Petter visar att även restauranger med små personella resurser kan arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor på ett effektivt sätt.

Kontakt

Märta Streijffert
projektledare för Hållbara Restauranger Umeå
Umeå kommun
090-16 66 73
marta.streijffert@umea.se

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.