Startsida Umeå kommun

Bli vän med solen och gör din egen el

Kul att du är nyfiken på solel! Här får du veta mer om solceller och vilket stöd Umeå kommun kan erbjuda för dig som funderar på att sätta upp en solanläggning på taket eller någon annan soldränkt del av din gård.

Träffa oss!

Kom och prata solel med oss! I augusti kan du träffa oss på följande platser mellan klockan 11 och 16:

  • Sofiehems skola, fredag 11 augusti
  • Strömpilen vid Ica Maxi, lördag 12 augusti
  • Grubbe vid Ica Kvantum Kronoparken, söndag 13 augusti
  • Tavelsjö vid Ica Matboa, fredag 18 augusti
  • Tavelsjö(Långviken) vid Etting Maskin, lördag 19 augusti
  • Hissjö vid Ica Hissjö Handel, söndag 20 augusti

Onsdag 30 augusti kl 18.30 är du också välkommen att lyssna på våra kunniga och inspirerande experter på solel och ta del av erfarenheterna från de som redan har satt upp solceller.

Läs mer om seminariet och anmäl dig här

Bra att veta om du vill sätta upp solceller

Hur många paneler behöver jag? Vilka bidrag kan jag söka? Krävs bygglov för solceller? Vilka brandskyddskrav ska jag ställa på leverantören? Vad kostar solceller? Här har vi samlat svaren på frågor som du kan ställas inför när du ska sätta upp solceller.

Bra att veta om solceller

Fråga oss om solel!

Ta hjälp av kommunens energi- och klimatrådgivare på vägen till egen ren och klimatsmart elproduktion! Det kostar inget och vi har inga kommersiella intressen. Vi vill bara hjälpa dig som är nyfiken på solel. Umeå kommuns energi- och klimatrådgivare finns med dig på hela resan, från offert, bidragsansökan och ett eventuellt bygglov fram till installation.

Kontakta energi- och klimatrådgivningen

Varför solceller?

Det är så krångligt, en dyr investering, vi har ingen sol på vintern och vårt tak har fel lutning. Forskningsprojektet Greenleap har undersökt hur det kommer sig att fler hushåll inte skaffar solceller. I den här filmen bemöter de ett av argumenten som har kommit fram i studien — att det är en så stor investering. 

Se fler filmer på greenleap.kth.se/solceller 

Umeå kommun satsar på solel

Under 2017 satsar Umeå kommun och flera andra kommuner på att öka kunskapen om solenergi och ger extra stöd till dig som vill sätta upp solceller på ditt tak – allt för att göra din väg till egen elproduktion så enkel som möjligt. Umeå kommuns energi- och klimatrådgivare finns med dig på hela resan, från planering, offert, bidragsansökan och installation.

Satsningen genomförs med stöd från Energimyndigheten och Europeiska regionala utvecklingsfonden och är en del av Umeå kommuns klimatarbete.

Klimatprojektet Den koldioxidsnåla platsen

Sidan har granskats 2017-08-15

Sidans kortadress: www.umea.se/solel

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar
Felanmälan
Förslag, synpunkter
Pressmeddelanden

Genvägar

Sök på umea.se/kommun

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.