Startsida Umeå kommun

Minervapriset till Stefan Nilsson och Gunnel Eriksson

Minervapriset 2016 går till skivaffärsägaren Stefan Nilsson och mästarslöjdaren Gunnel Eriksson. De får ta emot 10 000 kronor vardera.

Minervapriset instiftades till minne av Umeås första biblioteks- och föreläsningsförening. Priset på 10 000 kronor per person delas ut av kulturnämnden till två utövare eller främjare av kulturell verksamhet med anknytning till främst Västerbotten. Första gången det skedde var 1977. Årets prisutdelning sker 5 december.

Kulturnämndens motiveringar:

Stefan Nilsson

En levande kulturstad består av människor som själva vill skapa och de som gärna delar med sig av allt som skapas av andra. Så uppstår ett rikt kulturliv. Den som går på musikalisk skattjakt hos Burmans musik, Sveriges äldsta ännu levande musikaffär kan mycket väl gå därifrån berikad med ett par, tre fler skivor än som var tänkt.

Det beror inte enbart på att affärens ägare Stefan Nilsson är en utmärkt säljare. Han är framför allt ett levande musiklexikon och en passionerad musikälskare. En förmedlare av musik, en ambassadör vars kunskaper gör honom till en auktoritet, men alltid med en ödmjuk framtoning.

Det är inte de stora vinsterna som gör att Stefan fortsätter jobba och sälja skivor, utan kärleken till musiken. De senaste åren har han också likt Izzy Young arrangerat mikrokonserter med lokala och internationella musiker i sin lilla affär och i samverkan med olika musikklubbar i Umeå. Alla som har varit på plats vid dessa konserter står inte bara öga mot öga med artisten – de förnimmer också känslan av en intim och levande musikupplevelse som är unik.

Stefan Nilsson har genom sin musikaffär präglad av social musikalitet vidgat våra musikaliska perspektiv och därmed utvecklat Umeå som musikstad. Därför förtjänar han 2016 års Minervapris.

Gunnel Eriksson

Det urgamla sättet att binda korgar har utövats över hela världen i minst 4000 år. I Sverige har sättet att binda rotkorgar levt kvar främst bland samer och bondebefolkningen i norr. I mitten av 1960-talet var rotslöjden en utdöende slöjdform. Gunnel Eriksson lärde sig då grunderna i hantverket och har sedan dess, i drygt femtio år själv bundit rotslöjd, ett hantverk som kräver både ihärdighet och stort tålamod.

Hon har genom åren hållit otaliga kurser i rotslöjd i främst i Västerbotten, men även i övriga landet. Som mest kunde det bli upp till tre kurser på samma dag. Hennes kurser är även idag fulltecknade. Gunnel Eriksson är uppvuxen med slöjden, något som hon fortsatt med under hela sitt liv.

Hon har bevarat slöjdtraditionen, men också utvecklat och förnyat hantverket. Hon är en flitig deltagare, inspiratör och ambassadör vid mässor och utställningar, där hon visar hur rotkorgar, fat, burkar smycken med mera tillverkas.Hennes produkter finns på många museer och gallerier i Sverige samt på utställningar bland annat i Washington DC, Paris och hennes rotslöjd finns idag spridd till alla världsdelarna.

Gunnel Eriksson är en av landets få utövare av rotslöjd och av många ansedd som den allra skickligaste. År 2012 utnämndes hon till mästerslöjdare av Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, SHR.

Gunnels enastående produktion och skicklighet, hennes ideella engagemang och kämpaglöd för rotslöjdens bevarande och spridning gör henne till en mycket värdig mottagare av Umeå kommuns Minervapris 2016.

Kontakt

Tomas Wennström (S)
ordförande
kulturnämnden
Umeå kommun
070-326 76 27
mejl

Ewa Westman Modig (M)
vice ordförande
kulturnämnden
Umeå kommun
070-562 78 60
mejl

Lars Sahlin
biträdande kulturchef
Umeå kommun
070-342 55 96
mejl

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar
Felanmälan
Förslag, synpunkter
Pressmeddelanden

Genvägar

Sök på umea.se/kommun

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.