Startsida Umeå kommun

©Lars A Persson@Bildupphovsrätt(2017)

Akvareller av Lars A Persson visas i sommarens utställning i Umeå konsthall

Varmt välkommen till vernissage för sommarens utställning Utposter -Akvareller av Lars A Persson, lördag den 10 juni med start klockan 13.00. Lars A Persson finns på plats och ger en presentation av utställningen.

”Plötsligt, mitt under arbetet börjar jag längta vilt efter vild grönska, efter ödemarken själv. Bara genomträngd av telefontrådarnas tunna civilisation”. Orden av Tomas Tranströmer är en perfekt klangbotten till min utställning. Att söka sej utåt. Till udden bortom. Till vidderna och ödemarken. Bort från det övertydliga och de fina fasaderna. Dit, där man hör sina egna hjärtslag, där insida och utsida korresponderar. Dit har jag ofta sökt mej.

När livet vänder och de givna koordinaterna flyttas, kartan ritas om, är det ännu viktigare. Vid Utposterna utkristalliserar sig essensen av tid och liv. Måleriet tar nya vägar. Det avskalade, sköra blir synligt. I landskapets övermålade ytor träder hemliga meddelanden fram. Skogen pratar. Vinden vänder. En dörr öppnas. Måleriet är mitt eget språk. Det grova och det fina, den varma och den kalla färgen bildar klanger. Penselstråken är notskrift. Det liknar en skog, ett hus, ett berg men är ett Partitur. Musiken hörs tydligt, men man måste lyssna. Det görs bäst vid Utposterna.

Det senaste året har varit ganska omtumlande resa. Flytt till ny stad och en tragisk händelse i familjen har på allvar ändrat kartan. Det har betytt nya utmaningar, inspiration och gett många nya tankar, möten med människor och miljöer. Utposterna har sett annorlunda ut. Att byta plats är också att byta utsiktspunkt. Tranströmer säger det fint: ” Den som är framme har lång väg att gå ”.

Lars A Persson maj, 2017
Lars A Persson (f.1958) Bildkonstnär, född i Umeå. Verksam i Umeå och sedan två år tillbaks även i Göteborg, dit han flyttade 2015. Persson har ställt ut sin konst på gallerier, konsthallar och museer i de nordiska länderna och utfört ett antal offentliga arbeten. Han har även arbetat som gästlärare på konstutbildningar i Sverige, samt varit ledare på målarkurser i de nordiska länderna samt i Sydeuropa.
Bland utmärkelser han fått kan nämnas Umeå Kommuns bildkonstipendium, Västerbottens läns landstings arbetstipendium, Föreningen Nordens resestipendium samt Statens arbetstipendium.


Kontakt

Anja Boman
Konstsekreterare
Programavdelningen
Umeå kommun
090 - 16 34 74
070 - 388 34 74

mejl

Mer information

Vernissage och presentation av utställningen med Lars A Persson

Datum: Lördag 10 juni
Tid: 13.00
Plats: Umeå konsthall på plan 3 i Väven
Anmälan: Ingen föranmälan krävs


Föreläsning med Lars A Persson:Akvarellens underbara värld

Persson berättar om sitt måleri och sina tankar kring bilderna i utställningen.
Med demonstrationer visar han sitt arbetsätt med akvarelltekniken i större format,
här kommer vattnet att rinna och färgen att flöda! Varmt välkomna!

Datum: Lördag 17 juni
Tid: 13:30-15:00
Plats: Umeå konsthall på plan 3 i Väven
Anmälan: Begränsat antal platser. Gratisbiljetter hämtas i kulturreceptionen
från och med den 5 juni.


Lunchvisning av utställningen Utposter

Vår konstpedagog Maja Holmqvist berättar om utställningen.

Datum: Torsdag 15 juni
Tid: 12:30-12:45
Plats: Umeå konsthall på plan 3 i Väven
Anmälan: Ingen föranmälan krävs


Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar
Felanmälan
Förslag, synpunkter

Genvägar

Sök på umea.se/kommun

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.