Startsida Umeå kommun

Frågor och svar

Hur söker jag jobb?

Vi använder oss av e-rekrytering, vilket innebär att vi lägger ut alla våra tjänster på vår webbplats, www.umea.se/jobb. När du har hittat en tjänst eller korttidsvikariat du vill söka klickar du på annonsen och sedan på sök tjänst. Du måste ha ett användarkonto för att söka, läs mer om hur du skaffar det under "Hur skapar jag en användare?". Logga in med din användare eller skapa en ny om du inte har någon sedan tidigare. Nu ska du fylla i dina svar på frågorna och sedan klicka på "Skicka in" på sista sidan, som är en sammanfattning. Stanna inte för länge på varje sida, av säkerhetsskäl blir du utloggad efter 40 minuter, se "Varför blir jag utloggad?".

Hur skapar jag en användare?

 • Klicka på den gröna knappen "Logga in" och välj "Ny användare".
 • Fylla i det användarnamn du vill ha (din mejladress). Kontrollera en extra gång att adressen är rättstavad.
 • Fyll i ett lösenord som du vill ha, samt bekräfta lösenordet.
 • Klicka på nästa 
 • Fyll i dina personuppgifter som efterfrågas.
 • Registrera användare

När du är klar och har sparat dina uppgifter så har du en användare för att kunna söka jobb på Umeå kommuns webbplats. Detta innebär inte att du har anmält dig som arbetssökande hos oss. Du måste söka den/de tjänster du är intresserad av. Gå in på Lediga jobb och klicka på den tjänst du vill söka, klicka på "Sök tjänst" längst ner i annonsen och besvara sedan frågorna.

Lösenord eller användarnamn är fel, vad gör jag?

Kontrollera att du skrivit in rätt användarnamn och lösenord. Annars ring support, 090-16 10 99, så får du hjälp.

Hur hittar jag de lediga jobben när jag har loggat in?

 • Klicka på den gröna knappen "Lediga jobb".
 • Välj det jobb du önskar söka och klicka på det jobbet, så att du ser annonsen.
 • Längst ner på annonsen klickar du på "Sök tjänst".
 • Besvara några frågor och klicka på "Spara" på sista sidan, som är en sammanfattning.

Om du vill ha personlig support, ringer 090-16 10 99 måndag—fredag, klockan 08.15—12.00 och 13.15—16.00.

Hur ändrar jag uppgifter i min ansökan?

Du kan till och med sista ansökningsdag gå in och uppdatera din ansökan genom att klicka på rubriken till tjänsten och sen klicka på "Uppdatera ansökan" längst ner i annonsen. Efter sista ansökningsdag kan du inte uppdatera dina uppgifter.

Varför kan jag inte bifoga bilagor?

Bilagans namn får inte innehålla mer än 49 tecken. En bilaga du har sparat ner som "Ann-Lotta Björks personliga brev - Björkö förskola" är alltså för långt. Mellanslag räknas som ett tecken. Du kan bara bifoga tre bilagor åt gången. Vill du bifoga fler än tre bilagor bifogar du de första tre bilagorna, skickar in ansökan och sen går du tillbaka för att uppdatera din ansökan. Gå in under "Bifoga bilagor" och bifoga resterande bilagor.

Varför loggas jag ut?

Det finns en säkerhetsinställning i systemet som gör att du loggas ut om du stannar för länge på varje fråga, längre än 40 minuter. Säkerhetsinställningen finns för din skull. Om du sitter vid en så kallad publik dator, till exempel på arbetsförmedlingen eller på biblioteket, så är det meningen att du ska loggas ut automatiskt efter 40 minuter, om du skulle gå ifrån datorn och glömma bort att logga ut. Det är bra om man redan har ett cv och ett personligt brev i en pdf-fil eller ett worddokument, då kan man kopiera text från dokumentet till frågorna och sen bifoga bilagorna i ansökan.

Varför behövs ett polisregisterutdrag för vissa tjänster?

Ska du arbeta inom en verksamhet med barn under 16 år krävs ett utdrag ur polisens belastningsregister. Lagstiftningen om registerkontroll ska stärka barns och ungas skydd mot sexuella och andra grova brott. Blanketterna hittar du på polisens webplats.
Det krävs olika typer av blanketter för olika typer av verksamhet. Här är några olika verksamheter i kommunen:

 • Skola/barnomsorg
 • LSS (för personer som utför vissa insatser åt barn med funktionshinder)
 • HVB-hem (för personal vid hem för vård eller boende som tar emot barn, HVB-hem)

Kan jag spara min ansökan innan jag skickar in den?

Nej, det kan du inte göra. Du måste vara inloggad för att kunna titta på vilka frågor som ställs för varje tjänst. Men du kan alltid titta på frågorna i förväg genom att klicka på varje rubrik "utbildning", "erfarenhet" etc då kan du i lugn och ro gå igenom och se vilka frågor som ställs och sen när du är redo kan du besvara frågorna och skicka in din ansökan.

Hur meddelar jag ny adress/mejladress eller nytt telefonnummer?

 • Logga in med din användare.
 • Under rubriken "Mina uppgifter" kan du uppdatera dina personuppgifter.
 • Glöm inte att klicka på "Uppdatera användare" för att dina nya uppgifter ska sparas.

När får jag veta om jag har fått jobbet?

En rekrytering kan ta olika lång tid. Men du kommer alltid att bli kontaktad av rekryterande chef om du blir erbjuden tjänst och du kommer att få ett mejl om du inte har fått tjänsten.

Hur får jag ett nytt lösenord?

Har du glömt ditt lösenord? Gör så här:

 • Klicka på "Logga in" och välj sedan "Glömt ditt lösenord".
 • Skriv in ditt användarnamn (din mejladress), så får du per mejl ett provisoriskt lösenord, ett antal siffror.
 • Logga in med det nya lösenordet inom 24 timmar, annars slutar det vara giltigt.
 • Gå in under "Mina uppgifter" och ändra ditt lösenord till något annat än siffrorna.

Hur återtar jag ansökan?

Har du ångrat din ansökan kan du ta bort den om inte sista ansökningsdag har passerat. Logga in och klicka på soptunnan till vänster om rubriken till den tjänst du har sökt. Ansökan försvinner inte från din vy men den markeras som återtagen. Vill du återta din ansökan efter det att sista ansökningstid har passerat måste du ta kontakt med oss på supporten, 090-16 10 99.

Hur prenumererar jag på jobbannonser?

Vill du inte gå in varje dag för att se vilka nya tjänster som har kommit ut så finns en prenumerationstjänst. Du kan registrera dig och få ett mejl när annonser läggs ut inom det yrke eller yrkesområde du är intresserad av. Gör så här:

 • Klicka på rubriken "Prenumerera" till vänster.
 • Välj yrkesområde
 • Välj yrke
 • Välj geografiskt område
 • Klicka på "Skapa prenumeration."
 • Logga in på din användarsida eller skapa en ny användare om du inte har en sedan tidigare.
 • Gå igenom och svara kortfattat på alla frågor. Längst ner på sammanfattningssidan finns en fråga om du vill ha ett mejl när tjänster utannonseras inom ditt yrke/yrkesområde, klicka i den rutan. Du behöver inte bifoga några bilagor i din prenumeration.
 •  Klicka på "skicka in." Nu ska det ligga en prenumeration på din användarsida och bekräftelse på att du gjort en prenumeration skickas till din mailadress.

Hur tar jag bort mitt användarkonto?

Dina ansökningar är en inkommen handling och Umeå kommun har skyldighet att spara ansökningar i två år. På grund av det kan du inte ta bort din användare. Vi meddelar dig när din användare raderas.

Jag vill vikariera inom förskola, vård och omsorg, hur gör jag?

Du söker ett av de korttidsvikariat som ligger under rubriken "Lediga korttidsjobb" som du hittar under "Se lediga jobb". Logga först in och besvara frågorna och glöm inte att klicka på knappen "Spara/skicka in".

Vad händer efter jag anmält mig som vikarie?

När du har anmält ditt intresse att arbeta som korttidsvikarie går vi igenom din ansökan för att bedöma dina meriter. Vi går igenom alla inkomna ansökningar och hör av oss så fort vi har ett besked att lämna. Vi har många som söker till oss så handläggningstiden kan därför vara lång.

Om du vill veta mer om din ansökan som vikarie inom för- grund och gymnasieskolan, måltidsservice eller vård och omsorg kan du kontakta bemanningscentrum på 090-16 12 00.

Eller mejla Bemanningscentrum för-, grund- och gymnasieskola: BCskola@umea.se
Bemanningscentrum vård och omsorg: bemanning.omsorg@umea.se

Måltidsservice: bemanning.maltidsservice@umea.se

Vad finns det för möjligheter till praktik?

Det finns olika typer av praktik. Läs mer om det på www.umea.se/jobb under rubriken "Student och praktik".

Jag jobbar som vikarie, varför har jag inte fått min lön?

När du jobbar som vikarie, timtid, betalas lönen ut månaden efter att du har tjänat in den. Jobbar du i maj får du alltså lönen utbetald i juni. Skulle det vara så att du ändå saknar din utbetalning måste du vända dig till din närmaste chef.

Hur beställer jag arbetsgivarintyg/tjänstgöringsintyg?

Har du tidigare jobbat i Umeå kommun och vill beställa ett arbetsgivarintyg eller ett tjänstgöringsintyg?

Beställ arbetsgivarintyg/tjänstgöringsintyg

Jag är tillsvidareanställd och önskar byta arbete inom Umeå kommun, hur gör jag då?

Vill man byta jobb inom kommunen får man själv söka de jobb man är intresserad av. En del av våra utannonserade tjänster riktar sig till redan tillsvidareanställda inom kommunen och de jobben finner du på intranätets lediga jobb sida.

Kontakt

Har du frågor eller behöver hjälp med ansökan, kontakta:

Jobbsupport
090-16 10 99, tryck 1
mejl

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar
Felanmälan
Förslag, synpunkter

Genvägar

Sök på umea.se/kommun

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.