Startsida Umeå kommun
Laptop

Köp på internet, bytesrätt och presentkort

Vet du att du inte har laglig rätt till öppet köp eller att byta en sak som inte passar? Det är inte heller säkert att du kan utnyttja ett presentkort om butiken byter ägare. Läs mer om vad som gäller vid öppet köp, köp på internet och när du har bytesrätt eller ett presentkort.

Ingen laglig rätt till öppet köp

Du har ingen laglig rätt till öppet köp eller bytesrätt. Säljaren bestämmer själv hur det ska vara. Ibland räknas både köpdagen, lördagar och söndagar in i fristen så hör med butiken vilken dag som är sista dag för att återlämna varan du har köpt.

Internethandel och andra distansköp

Att handla på nätet är bekvämt och visst kan du göra fynd. Det är ofta billigare att handla på detta sätt och dessutom är det smidigt. Det du bör tänka på är att det kan bli krångligare om du vill ångra ditt köp. Vid distansköp har du alltid rätt till 14 dagars öppet köp, men om du ångrar dig får du betala returfrakten själv. Läs mer om lag om distansavtal och avtal utanför affärslokal på Konsumentverkets webbplats.

Vänta inte med att använda presentkort

På presentkortet finns det ofta angivet inom vilken tid det är giltigt. Finns det ingen angiven tid gäller presentkortet i tio år. Men, dröj inte för länge med att utnyttja presentkortet. Om butiken upphör, går i konkurs eller byter ägare kan du inte räkna med att presentkortet ska gälla.

Det vanligaste är att man inte kan lösa in presentkort i pengar, och inte heller få kontanter i växel om man handlar för mindre än vad du har tillgodo.

Tips:

  • Tänk på att alltid höra dig för om butiken har öppet köp eller bytesrätt och hur länge. Fråga också vilka dagar som räknas.
  • Varor köpta hos butikskedjor kan ibland bytas eller lämnas tillbaka hos samma kedja i en annan stad. Fråga om detta är möjligt.
  • Om du handlar på distans (internet, telefon, postorder med mera), tänk på att du kan få bekosta frakten tillbaka om du ångrar köpet.
  • Det är viktigt att spara kvittot.

Tänk efter före

Planera dina inköp så att du inte drar på dig mer än du har råd med. Att köpa på kredit är alltid dyrare än att köpa kontant.

Konsumentverkets webbplats finns mer information att hämta.

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar
Felanmälan
Förslag, synpunkter
Pressmeddelanden

Genvägar

Sök på umea.se/kommun

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.