Startsida Umeå kommun
Genrebild

Budget- och skuldrådgivning

Budgetrådgivningen ger dig tips och råd för en stabilare ekonomi.

Tillsammans med dig kan vi:

  • Gå igenom dina inkomster och utgifter och sammanställa en budget. Budgeten blir sedan ett verktyg för dig att hålla ordning på hushållsekonomin.
  • Gå igenom och förklara brev och handlingar som rör din ekonomi.
  • Lägga förslag om ackordsuppgörelse eller avbetalningsplaner.
  • Förbereda och upprätta ansökan om skuldsanering.

För att vi ska kunna genomföra ovanstående punkter behöver du ha med dig aktuella uppgifter om inkomster, utgifter och skulder. Du behöver också ge oss uppgifter om boende och familjeförhållanden samt ifall du är underhållsskyldig eller driver företag.

Skuldsanering

Har du så stora skulder att det inte finns någon möjlighet för dig att betala dem inom en överskådlig tid kan du ansöka om skuldsanering. Vi ger dig information om hur du ska göra och går igenom din ansökan innan den skickas till Kronofogden. Den som behöver mer hjälp får det, men du måste själv vara aktiv för allt bygger på egen vilja och samarbete.

Skuldsanering för privatpersoner
Den som blir beviljad skuldsanering betalar så mycket på sina skulder som den klarar av. Det kan innebära allt från 0 kr till flera tusen varje månad. Beslutet om skuldsanering gäller alltid i fem år men betalplanen kan vara kortare.

Dessutom betalar man endast 10 månader per år, juni och december är betalningsfria. För att förenkla betalningarna har Kronofogden öppnat ett konto dit alla med betalningsutrymme betalar in sitt månadsbelopp och sedan fördelar myndigheten pengarna till fordringsägarna. Det går också att göra sin ansökan via webben och det underlättar för många. Det krävs att du har e-legitimation för att kunna göra det.

Skuldsanering för företagare, F-skuldsanering
Om ditt företag har gått i konkurs eller avslutats på annat sätt och du vill söka skuldsanering gäller det att verksamheten skötts på ett försvarligt och lojalt sätt. Betalplanen är tre år och utan betalningsfria månader. Dessutom måste du ha betalningsutrymme på ca 2 100 kr i månaden och 70 % av dina skulder måste komma från företaget. Även närstående till företagare kan söka sanering enligt denna lag.

Har du ett välmående företag men själv är skuldsatt, kan du också söka F-skuldsanering. Det är alltid personen (inte företaget) som skuldsaneras så i detta fall får det inte finnas skulder kopplade till verksamheten.

Kontakt

Vi hjälper dig som bor i Umeå kommun.

Skicka fråga via formulär

Direktnummer:
Maria Thysell                           090-16 34 28

Elisabeth Kristoffersson
090-16 16 53

Mona-Lisa Fransberg
090-16 34 36

Erica Ohlsson
090-16 16 79

Besöksadress:
Stadhuset
Skolgatan 31 A
901 84 Umeå

VILL DU BESÖKA OSS?
Då måste du ringa eller mejla oss för tidsbokning först.

Mer information

Information till
grupper och föreningar

Vi kommer gärna till din förening/grupp och berättar om ekonomi och skuldsanering. Besöket är kostnadsfritt. Kontaktuppgifter till oss finns i rutan ovan.

Skuldsanering (Kronofogden)

Vanliga frågor och svar om skuldsanering (Kronofogden)

Gör din egen budget
(Hallå konsument)

Konsumentrådgivning

Om du har frågor om inköp och dina rättigheter som konsument kan du vända dig till
konsumentrådgivningen.

Vi lovar...

...att du som söker rådgivning ska få ett rådgivande samtal inom 15 arbetsdagar från det att du har kontaktat oss.

...att du ska få återkoppling på din mejlfråga inom tre arbetsdagar.

Sidan har granskats 2017-12-01

Sidans kortadress: www.umea.se/budgetrad

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar
Felanmälan
Förslag, synpunkter

Genvägar

Sök på umea.se/kommun

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.