Startsida Umeå kommun

Gifta sig

Äktenskap ingås antingen genom en vigsel i ett trossamfund, exempelvis i Svenska kyrkan eller i en annan kyrka eller samfund, eller genom en borgerlig vigsel.

Borgerlig vigselceremoni

Ceremonin förrättas av en borgerlig vigselförrättare som utsetts av Länsstyrelsen och finns i Umeå kommun. Ceremonin är kort, vill man själv utforma den annorlunda kan man göra det i samråd med vigselförrättaren.

För att vigseln ska vara giltig behöver två vittnen vara närvarande och de ska ha fyllt 18 år. Paret ansvarar själva för att vittnena finns på plats. Vittnena måste förstå ceremonin även om de inte kan svenska.

En borgerlig ceremoni i Umeå kommun är kostnadsfri.

Ceremonirum

Umeå kommun har ett särskilt ceremonirum för vigslar i Rådhuset. Det ligger på adress Rådhustorget 1, mitt i centrum.

Hitta till Rådhuset (hitta.se)

På grund av ombyggnationer på Rådhustorget är ceremonirummet i Rådhuset inte tillgängligt för vigslar mellan 1 maj och 31 juli 2017. Då kan i stället Kungarummet i byggnaden Ryttmästaren på stadshusområdet användas.

Hitta till Ryttmästaren (hitta.se)

Vigsel på annan plats

Paret kan välja att vigas på annat ställe än i Rådhuset. Bokningen av lokal och vigselförrättare gör paret själva och kontaktar sedan kommunen för att vigselanmälan ska registreras.

Paret står för vigselförrättarens eventuella resekostnader men själva vigseln är kostnadsfri.

Innan bokning av borgerlig vigsel

Ansök om hindersprövning

Ansök om hindersprövning via Skatteverket innan vigseln bokas. Blanketterna kan beställas på 0771-567 567 eller på Skatteverkets webbplats.

Vid hindersprövningen kontrollerar Skatteverket att det inte finns juridiska hinder mot äktenskapet och utfärdar intyg om detta.

Hindersprövning, det vill säga att det inte finns några juridiska hinder för vigsel, ska vara klart vid bokningstillfället. Ansökan lämnas till Skatteverket. Intyg om hindersprövning är giltigt i fyra månader, sedan måste en ny ansökan göras.

För utländska par, eller för par där en av parterna inte är skriven i Sverige, måste en svensk hindersprövning göras. För mer information kontakta Skatteverket på 0771-567 567 eller se Skatteverkets webbplats. Utländska medborgare som vill gifta sig i Sverige bör ta reda på vilken vigselform som krävs i hemlandet. Vissa länder godkänner endast en viss vigselform för sina medborgare. För mer information kontakta aktuellt hemlands ambassad.

Anmälan om makars efternamn

Anmäla makars efternamn via Skatteverket senast datumet för vigseln. Blanketterna kan beställas på 0771-567 567 eller på Skatteverkets webbplats.

Könsneutralt äktenskap (partnerskap)

Sedan 2009 är äktenskapet könsneutralt, det vill säga att de som ingår äktenskap kan vara antingen en man och en kvinna eller två kvinnor eller två män. Tidigare kallades äktenskap mellan två personer av samma kön för registrerat partnerskap. De som redan har ingått partnerskap och vill att det ska gälla som ett äktenskap kan anmäla till Skatteverket att de önskar detta.

Bokning och kontakt

Vigsel bokas via mejl till:
vigsel@umea.se

Vid bokning ange
1. fullständiga namn med tilltalsnamnen markerade
2. personnummer
3. adress och telefonnummer
4. önskemål om tidpunkt
5. plats för vigseln, om ceremonirummet i Rådhuset inte ska användas
6. om hindersprövningen är gjord.

Kontakt för frågor:

Vanessa Holmlund
090-16 12 10
072-716 12 10

Förrättare i Umeå kommun

Anna-Lena Lampe
Birgitta Wallin
Björn Kjellsson
Carin Conradsson
Daniel Kallos
Edward Riedl
Eva Westman Modig
Gabriel Farrysson
Gerd-Marie Alenius
Helen Bygdemark
Jenny Eklund
Jimmie Husing
Johnny Karlsson
Karin Larsson-Tängdén
Lars Lustig
Magdalena Andersson
Marie-Louise Rönnmark
Margareta Rönngren
Mikael Bergström
Per Edvin Thomasson
Sara Sandström Nilsson
Sigbrit Normark
Stefan Stålnacke
Tapio Alakörkkö
Thomas Hartman
Tommy Strand
Åsa Bergenheim
Åsa Ågren Wikström

Sidan har granskats 2017-07-31

Sidans kortadress: www.umea.se/vigsel

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar
Felanmälan
Förslag, synpunkter
Pressmeddelanden

Genvägar

Sök på umea.se/kommun

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.