Att känna sig trygg i sitt eget hem är viktigt. Att veta att man har någon att ringa om något händer ökar tryggheten. Om du har försämrad hälsa och/eller avståndet till familjen är långt kan det kännas bra att ha ett trygghetslarm.
Med larmet kan du kalla på hjälp dygnet runt om du har behov av akut hjälp.
Du blir uppringd när du larmar
Larmet består av två delar; en larmklocka och en trygghetstelefon. Larmklockan bär du runt handleden eller i ett band runt halsen.
Trygghetstelefonen har en högtalarfunktion så när du larmar behöver du inte lyfta på telefonluren. Telefonen har ett separat simkort, så du behöver inte koppla den till en fast telefon eller annat mobilabonnemang. Det enda som behövs är ett eluttag för att kunna ladda telefonen.
Larmpatrullen kommer hem till dig
När du trycker på larmknappen ringer du automatiskt upp en larmcentral. Där finns personal som svarar dygnet runt. När du larmat kontaktar centralen socialtjänstens larmpatrull som åker hem till dig.
Att veta att någon hör av sig då och då kan göra att oro minskar och man känner sig mer trygg. Telefonservice innebär att personal från socialtjänsten ringer upp dig på överenskomna tider för att höra hur du har det eller för att bara prata en stund.
Denna service vänder sig främst till dig som bor ensam och det kostar ingenting.
Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.