Startsida Umeå kommun

Kultur i skolan:
årskurs 4–6, vårterminen 2017

Sista ansökningsdatum är den 19 januari!

Arrangemangen är kostnadsfria för för- och grundskolan och du bokar enkelt via anmälningsblankett i högerspalten

Bekräftelse om platser: Under vecka 4 skickar vi ut en bekräftelse med vilka platser ni har fått eller ifall ni tyvärr har blivit utan. Bekräftelsen skickas ut via mejl till den person som du anger som kontaktperson.

Om du har frågor eller funderingar kontakta Angelica Barahooi Johansson eller Anna Berge, se kontaktuppgifter i högerspalten.

åskådaren

RIM!

I samarbete med Norrlandsoperan.

Nordisk folkkvartett med engagerande och kraftfull närvaro!

Rim är ett samarbete mellan fyra unga musiker från Mitt-Norden. Väl rotade i traditionsmusiken från Jämtland, Västerbotten, Nordland och Trøndelag låter de sig inspireras av folkmusiken från resten av Norden.

Rim presenterar ett drivande och delikat ljudlandskap där de kombinerar dansmusik med improvisation och egna kompositioner. I lekfulla samtal växlar musikerna mellan solistiska inslag och tätt samspel. Deras sceniska uttryck är allsidigt med rörelse, dans och historier.

Rim är en stigande stjärna på folkmusikscenen. Debutskivan RIM är både prisbelönt och har fått fina recensioner i musiksammanhang. 

Datum: 21 februari 
Tid: 10.00 och 13.00
Längd: ca 40 minuter
Målgrupp: årskurs 4-9
Antal platser per föreställning: 180 platser
Lokal:
Black Box, Norrlandsoperan

åskådaren

Jordens sista dygn

Profilteatern


Missa inte att anmäla er till Profilteaterns nya stora föreställning för barn och unga!

Homo sapiens har visat sig vara en flopp - människorna har blivit för smarta för sitt eget bästa och på kuppen förstört det mesta som var fantastiskt med planeten. Det viskas om att skaparna av jorden är på väg tillbaka, att de vill utplåna mänskligheten, sova på saken och börja om.

Apan, Grisen och Hunden, som följt människan på nära håll genom åren, samlas för att diskutera Tellus öde. Är det lika bra att låta människan försvinna för att lämna plats åt nya, bättre tider? Hunden tror på godheten i husses och mattes hjärta men Apan och Grisen är inte lika övertygade. När skaparna återvänder visar det sig att det är mer än människans överlevnad som står på spel. Snart ska själva jordens öde avgöras!

Jordens sista dygn är en absurd, komisk fabel och en kärleksförklaring till allt det vackra på planeten. Det här vill ni inte missa!


Buss
Till just denna föreställning har vi möjlighet att erbjuda busstransport, meddela era behov av detta under övrigt i anmälningsformuläret.


Umevatoriet
Klasserna som besöker Jordens sista dygn kommer att få ett erbjudande om ett kostnadsfritt klassbesök på Umevatoriet vid ett senare tillfälle, i mån av plats. Umevatoriets personal kommer att kontakta ansvarig kontaktperson för att boka in ditt besök. Ni kommer att få en planetarieresa samt göra spännande experiment.


Datum: 14 mars, 22-24 mars, 28-31 mars
Tider:
13.00
Målgrupp:
Årskurs 5-7
Spellängd:
1 timme och 30 minuter
Antal platser:
149 platser
Lokal:
Profilteatern (Umestan 29, 903 47 Umeå)

åskådaren

Koreografin

Norrlandsoperan i samarbete med Johanssons pelargoner och dans

Koreografin utforskar världen genom rörelse och undersöker hur sättet vi rör oss kan påverka vad vi tänker, ser och känner.

I en liten grupp får publiken följa instruktioner via hörlurar där en röst säger hur de ska röra sig, förhålla sig till sin egen kropp och relatera till varandra.

KOREOGRAFIN är en interaktiv föreställning för barn, unga och vuxna som bygger på medverkan, där varje deltagare får ett par hörlurar på sig. I hörlurarna guidar en röst som säger hur deltagarna ska röra sig, förhålla sig till sin egen kropp och relatera till varandra. Det är med andra ord inga dansare på scenen utan det är publiken som skapar Koreografin tillsammans.

Datum: 18-19 maj
Tider:
10.00 och 13.00
Målgrupp: Mellanstadiet (halvklass)
Längd: 30 minuter
Antal platser: OBS!
16 platser
Lokal:
Norrlandsoperan, Black Box

Klicka här för att se en trailer!

Duchamp

Vad är konst?

Vi träffas i Umeå kommuns konstförråd för att prata om en stor fråga med många svar: VAD ÄR KONST? Med hjälp av konsthistorien och exempel från samtidskonsten undersöker vi vad konst kan vara och vad den kan fylla för funktioner i vårt samhälle.

Dagar: Endast Måndagar under perioden 30 januari-27 april
Period: 30 januari-27 april
Tid: 13:00-14:30 alternativt 13:30-15:00
Målgrupp: Åk 6-9
Längd: 90 minuter
Antal platser: Max 20 elever
Lokal: Konstförrådet på plan 3 i Väven. Vi träffas vid kulturreceptionen på plan 3 (ingång från Storgatan)


UTSTÄLLNING: VISNING OCH WORKSHOP

Den hemliga konsten - bilder från skissböcker och lådor

En utställning om skissandets konst av tecknarna, konstnärerna och serieskaparna Anneli Furmark, Frida Hammar, Nina Hemmingsson, Anna-Clara Tidholm och Ville Ranta.

Att arbeta i en skissbok är ett arbete, och en konstform i sig, som ofta pågår parallellt med konstnärens övriga arbete. I skissböcker kan vi följa konstnärens dagliga arbete där syftet oftast är av privat karaktär. Många konstnärer använder sina skissböcker till att testa sig fram eller bara ”rita av sig” dagens intryck. Syftet med skissandet varierar och relationen till skissboken ser helt individuellt ut beroende på vem som tecknar och skriver i den.

I denna utställning visar vi upp dessa ”hemliga sidor” och vi får bland annat ta del av de största misstagen, de roligaste skisserna och idéerna som aldrig blev av.


Period: 1 februari-24 mars endast på onsdagar och fredagar
Dagar: Endast onsdagar och fredagar (ej på skolloven)
Tid: 09:00-10:30
Målgrupp: förskoleklass - årskurs 9
Längd: 90 minuter
Antal platser: Max 20 elever
Lokal: Umeå konsthall på plan 3 i Väven. Vi träffas vid kulturreceptionen på plan 3 (ingång från Storgatan)


Hanna

UTSTÄLLNING: VISNING OCHWORKSHOP

Virkning och teckningar av Hanna Holmgren

Hanna Holmgren är en Umeåbaserad konstnär som främst arbetar med virkning, broderi och teckning. Under utställningsperioden i Umeå konsthall kommer hon att visa en serie virkningar och teckningar – två tekniker som ligger nära varandra i Holmgrens skapande.

Små märken, lämningar av en handling, ett streck eller en maska, upprepas många gånger och bygger stora massor av blyerts, bläck och tråd.

Ur ett strängt kontrollerat och metodiskt arbete växer organiska former fram. Holmgren kommer själv och med hjälp av besökare låta några av verken fortsätta växa under utställningsperioden. Streck läggs till streck, maska fästs vid maska i en långsam förändringsprocess.


Period: Mellan 12 april – 24 maj (Endast onsdagar och fredagar)
Dagar: onsdagar och fredagar (ej på skolloven)
Tid: 09:00–10:30 alternativt 09:30– 1:00
Målgrupp: förskoleklass – åk 9
Längd: 90 minuter
Antal platser: Max 20 elever
Lokal: Umeå konsthall på plan 3 i Väven. Vi träffas vid kulturreceptionen på plan 3 (ingång från Storgatan)


Visningar i väven

Biblioteksvisningar i Väven

Anmälan: separat anmälningsblankett som ni finner under rubriken "Biblioteksvisningar i Väven"  i menyn.

Kontakt

Anna Berge
Kulturkonsulent
090-16 33 22
070-250 89 84

Angelica Barahooi Johansson
Kulturkonsulent
090-16 33 92
070-293 89 84

Mail: kulturiskolan@umea.se

Handledarmaterial

Att öppna nya världar – en handledning om att gå på teater och dans med barn i förskola och skola

Dags för dans- en guide till dig som ser dans tillsammans med barn pch unga.

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar
Felanmälan
Förslag, synpunkter
Pressmeddelanden

Genvägar

Sök på umea.se/kommun

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.