Startsida Umeå kommun

Kultur i skolan:
årskurs 4–6, HT 2017

Sista ansökningsdatum var den 17 augusti!

Arrangemangen är kostnadsfria för för- och grundskolan och du bokar enkelt via anmälningsblankett i högerspalten

Bekräftelse om platser: Under vecka 34 skickar vi ut en bekräftelse med vilka platser ni har fått eller ifall ni tyvärr har blivit utan. Bekräftelsen skickas ut via mejl till den person som du anger som kontaktperson i anmälan.

Kulturbussen: Till dessa program måste ni själva boka kulturbussen. Hur ni bokar finns under rubriken Kulturbussen eller tryck här!

Om du har frågor eller funderingar kontakta Anna Berge, se kontakt.

åskådaren

ÅSKÅDAREN

Skuggteatern

Åskådaren är en rak, humoristisk pjäs om vår samtids grupprocesser, flockbeteende, samvetskval och civilkurage. Ihop med lärarmaterialet behandlar pjäsen åskådareffekten som fenomen. Med mellanstadiediscot som estetisk inramning berättar Åskådaren om gränsen mellan lek och allvar, mellan barndom och ungdom, mellan nyfikenhet och kränkningar. Pjäsen skildrar några av de sexualiserade trakasserier som ofta normaliseras av samhälle och vuxenvärld, situationer där vi vuxna som unga är lärda att den som ger sig in i leken får leken tåla.

Föreställningen har baserats på samtal och workshops med unga människor som fyller tomrummet mellan barn och ungdom.

”Intressant och kongenialt är också mellanstadieingången till ämnet: som en osynliggjord varken-eller-ålder, men en period i livet där moraliska ställningstaganden och grupprocesser drar de första linjerna i ett vuxenjag, är 11-årsåldern en livsfas som blir symbolisk för hur sexualiserat maktutövande vidmakthålls och hämtar näring – i de dolda vrårna och döda vinklarna, i erfarenheter som när de blivit möjliga att formulera redan hunnit bli delar av en destruktiv struktur.”

”Försonande är också hur föreställningen lyckas lägga skuld på strukturer snarare än individer – samtidigt punktbelyses regelbundet frågan om den enskildes ansvar (…) Ett pedagogiskt anslag kan ibland lägga sordin på en scenupplevelse; att det går att bära fram ett tydligt ärende utan att göra avkall på konstupplevelsen visar Skuggteatern med råge i denna föreställning”

Datum: 28-29 november
Tid:
10.00 och 13.00
Längd: 45 minuter
Målgrupp: Årskurs 4-6
Lokal: Väven, i multisalen på plan 4
Antal platser per föreställning
: 80 platser inklusive lärare
Handledarmaterial: Ladda ner här! (PDF)
Trailer: Kolla på trailer här!(youtube)

åskådaren

åååå snälla följ mig <3 <3 <3

Riksteatern

En musikal för mellanstadiet om fans, femininitet och grupptillhörighet. Om att vara starka tillsammans.

Vilka ägnar sig åt idoldyrkan, hur och varför? Hur skapas feminina identiteter på nätet? Vilka får vara med och varför? Dramatikern och regissören Isabel Cruz Liljegren och kompositören Saga Björklund Jönsson utforskar idoldyrkan och dess betydelse för kärlek, gemenskap, kreativitet och nätverkande i föreställningen åååå snälla följ mig <3 <3 <3.

- Tänk dig att du är 11 år och går i mellanstadiet. Din favoritmat är pizza. Ditt favoritgodis är fizzycolaflaskor, sådana som sprakar mot tungan som ett litet fyrverkeri i din mun. Din favoritfärg är rosa. Du tycker om allt som är rosa, glittrigt och mjukt. Du och din bästis är med varandra varje dag efter skolan. Ni spenderar mycket av er tid på internet. Nästan all er tid. Ni är fans. Ni älskar era idoler, de betyder allt för er, de liksom gör livet värt att leva, utan de skulle ni inte veta vilka ni var. Men genom dem öppnar sig en hel värld av möjligheter. Ni lyssnar på musik, läser bloggar och interagerar med andra fans runt om i världen. Ni skickar meddelanden till era idoler på Instagram och skriver åååå snälla följ mig <3 <3 <3, berättar Isabel Cruz Liljegren.

åååå snälla följ mig <3 <3 <3 är känslan av en naturupplevelse. Av att stå högt uppe på ett berg och se ut över världen. Känslan av odödlighet och evighet som strömmar som kolsyra genom blodet. Känslan av att älska gränslöst och av att kasta sig ut, och bli fångad. Att bli upptagen av ett kollektiv, vara del av någonting stort och förlora sig själv i en ocean av längtan. Att vara havets kraft, vara hundratals, tusentals, en armé av älskande som dyrkar en idol intill döden. Att hitta sig själv genom andra.

Datum och tider:
11 december, kl:10.30 och 13.00
12 december, kl: 10.00 och 13.00
Längd: 1 timme och 10 minuter
Målgrupp: Årskurs 4-6
Lokal: Väven, vävenscenen plan 1. Ingången nere vid älven.
Antal platser per föreställning
: 100 platser inklusive vuxna

fabelkraft

Vilket kalas! - Kummat kutsut!

UusiTeatteri

En lustfylld föreställning som firar den tonåriga teatern och det hundraåriga Finland.

Tre skådespelare ska uppträda på ett födelsedagskalas. Men vem är det som fyller år egentligen? Festinbjudan är borta, och ingen minns om födelsedagsbarnet skulle fylla 15 år, eller kanske till och med 100! Och vilken slags föreställning var det nu man skulle förbereda för gratulanten? När skådespelarna tittar in i sitt bagage och släpper fantasin fri, öppnar sig alla de stämningsfulla skrymslen och vrår i den lilla teatern på ett nytt sätt för publiken.

I år är det dags att fira Finland som fyller 100 år och UusiTeatteri som fyller 15 år. I denna nya specialskrivna föreställning blandas sagor och berättelser samt historia och nutid till en lekfull helhet som påminner oss om att det alltid finns någonting att fira.

En del av arrangemanget Finland 100 år!

Datum: 4 december
Tid:
10:00 och 12:30
Längd: ca 50 minuter
Målgrupp:
7-10 år
Lokal: Väven, Folkets bio på plan 4, biosalong Tystnad
Antal platser per föreställning
: 100 platser inklusive vuxna
Handledarmaterial: Skickas till lärare i närmare anslutning till föreställningen.

Upptäcksfärd i bildens värld Bildupphovsrätt Lena Hjelm 2017

©Lena Hjelm /Bildupphovsrätt(2017)

KONST/DRAMAWORKSHOP

Upptäcksfärd i bildens värld

Välkomna att delta i en workshop där vi jobbar med drama och konst. Vi söker inspiration i konstverk från kommunens konstsamling för att hitta mimik, rörelser och berättelser. Med hjälp av korta dramaövningar och associativa lekar skapar vi en gestaltning att framföra för varandra vid slutet av besöket.

Workshopen anpassas efter gruppens behov och önskemål. Någon av våra pedagoger kommer att kontakta er inför besöket.

Datum: Följande torsdagar: 21/9, 19/10, 26/10, 16/11 & 30/11
Tid: 09:00-10:30 alternativt 09:30-11:00
Målgrupp: 6-10 år
Längd: 90 minuter
Antal platser: max 20 barn
Lokal: Sagorummet och Skapa formverkstad på plan 4. Vi träffas vid kulturreceptionen på plan 3 i Väven (ingång från Storgatan)

Fina fasader och Sjörövarjenny Bildupphovsrätt Anders Sunna 2017

©Anders Sunna /Bildupphovsrätt(2017)

UTSTÄLLNING: VISNING OCH WORKSHOP

Fina fasader och Sjörövar-Jenny

Blandade verk ur Umeå kommuns konstsamling (inköp 2014-2017)

Under september 2017 visas ett urval av verken i Umeå kommuns konstsamling i konsthallen. Här ryms både stora och små gester i en utställning med brett anslag. Alltifrån blyertsteckning och grafik till skulptur och installation. Ett tillfälle att få inblick i vad som ryms i samlingen och en unik möjlighet att få ett nyanserat perspektiv på vad konst kan vara.

Välkomna på visning av utställningen och en workshop inspirerad av verk ur samlingen! Visning och workshop anpassas efter gruppens behov och önskemål. Vår konstpedagog kommer att kontakta er inför besöket.

Om konstsamlingen:
Mycket av den konst som finns på kommunala arbetsplatser och i det offentliga rummet i Umeå tillhör kom­munens konstsamling. Samlingen som består av ca 10 000 verk av skiftande tekniker, är till stor del utplacerad på ca 350 olika verksamheter så­som skolor, förskolor, bibliotek, gruppboenden och ad­ministrativa verksamheter eller i det offentliga rummet. De verk som för tillfället inte är utplacerade finns i ett konstförråd i Väven. Varje år köps nya verk in till samlingen, som alltså ständigt växer.

Datum: 30/8– 15/9, onsdagar och fredagar (ej på skolloven)
Tid: 09:00-10:30 alternativt 09:30-11:00
Målgrupp: Årskurs 1-9
Längd: 90 minuter
Antal platser: Max 20 elever
Lokal: Umeå konsthall på plan 3 i Väven. Vi träffas vid kulturreceptionen på plan 3 (ingång från Storgatan)

Konsten kommer Bildupphovsrätt Helge Linden2017 respektive Gustavo Aguerre 2017

©Helge Linden respektive Gustavo Aguerre/Bildupphovsrätt(2017)

Konsten kommer!

Konstworkshop i klassrummet – ett samarbete mellan Västerbottens museum och Umeå kommun.

Har ni svårt att ta er till platser där konsten finns? Låt konsten komma till er Vilken konst finns offentligt i Umeå? I arkiven? Vilka konstnärer har verkat och verkar i Västerbotten?

På tisdagar under oktober erbjuder Västerbottens museum tillsammans med Umeå kommuns konstavdelning en mobil workshop som kan ta sig till klassrum i Umeå.

Genom bilder av centrala verk i kommunens konstsamling och konst med koppling till Västerbotten från 1800-talet fram till 2017 närmar vi oss begrepp som konstriktningar, offentlig konst och samtidskonst.

En lustfylld workshop som innehåller korta interaktiva övningar i att se, tolka och uttrycka sig i konst. Workshopen kan genomföras med inriktning mot ett särskilt tema där eleverna avslutningsvis får uttrycka sig i form av performance eller installation. Upplägget anpassas efter elevernas ålder.

Workshopen anpassas efter gruppens behov och önskemål. Någon av våra pedagoger kommer att kontakta er inför besöket.

Datum: 3, 10, 17 och 24 oktober
Tid: 90 minuter när det passar er, mellan 12:30 och 16:00
Målgrupp:
Årskurs 3 – Årskurs 9
Plats: Klassrum på er skola

Violet voilence

©Filippa Nilsson Kallhed /Bildupphovsrätt(2017)

UTSTÄLLNING: VISNING OCH WORKSHOP

Violet voilence

Violet Violence är en utställning om längtan och saknad av konstnärerna Filippa Nilsson Kallhed och Dennis Delwér. En längtan som rör sig längs den sårbara skiljelinjen mellan barn- och vuxenvärlden. En längtan som handlar om drömmar, förhoppningar och rädslor för att dessa kan komma att krossas. Nilsson Kallhed utforskar flickdrömmen i skulpturer av vardagliga föremål. Ljusskyltar med olika löften, plastiga förbrukningsvaror och hästtagel som färgats i My Little Ponys färgsprakande palett får bli aktörer i ett slags komiskt drama där ingenting blir som man föreställde sig. Delwérs verk undersöker horisonten och solnedgången som bilder av en längtan bort. Väggbaserade metallsiluetter av horisonter från platser han känner eller har känt. Horisonten får bli en symbol för längtan - inom synhåll utom räckhåll. En längtan det är lätt att förlora sig i.

Filippa Nilsson Kallhed är född 1986 och tog kandidatexamen från Umeå konsthögskola 2015. Numer boende och verksam i Stockholm.

Dennis Delwér är född 1989 och tog kandidatexamen från Umeå konsthögskola 2015. Numer boende och verksam i Göteborg och Berlin.


Välkomna på en visning och workshop om längtan. Visning och workshop anpassas efter gruppens behov och önskemål. Vår konstpedagog kommer att kontakta er inför besöket.

Datum: 4/10-10/11, onsdagar och fredagar (ej på skolloven)
Tid: 09:00-10:30 alternativt 09:30-11:00
Målgrupp: Årskurs 6-9
Längd: 90 minuter
Antal platser: Max 20 elever
Lokal: Umeå konsthall på plan 3 i Väven. Vi träffas vid kulturreceptionen på plan 3 (ingång från Storgatan)

Kristina Västerbo Bildupphovsrätt Kristina Västerbo 2017

©Kristina Västerbo /Bildupphovsrätt(2017)

UTSTÄLLNING: VISNING OCH WORKSHOP

Christina Västerbo

En utställning med Umeå kommuns konststipendiat 2016.

Konstnären Christina Västerbo bjuder ofta in till experimentella bildvärldar i djärv dialog mellan måleri, textil och objekt. Hon kombinerar former och fragmentariska berättelser med referenser ur konsthistorien såsom vardagens ting och göranden. Med stor skicklighet och fin känsla för material, färg och komposition plockar Västerbo isär strukturer och bygger nya mönster med utgångspunkt i det abstrakta bildspråket ofta uppbyggda av punkter. Själv beskriver hon en tvådelad ingång till den textila världen där intresset rör både själva materialet och dess historiebärande kvaliteter, inte minst som synliggörande av en kvinnligt buren tradition.

Christina Västerbo är född 1964 i Härnösand och utbildad vid konsthögskolorna i Stockholm och Umeå. Hon var nyligen aktuell med utställningen ”Mellan rum” på Västerbottens museum. Tidigare har hon bland annat ställt ut på Galleri Andersson/ Sandström, Härnösands konsthall och Uppsala konstmuseum.

Välkomna på visning och workshop inspirerad av Västerbos bildvärld! Visning och workshop anpassas efter gruppens behov och önskemål. Vår konstpedagog kommer att kontakta er inför besöket.

Datum: 6/12 - 20/12, onsdagar och fredagar (ej på skolloven)
Tid: 09:00-10:30 alternativt 09:30-11:00
Målgrupp: Årskurs 3–9
Längd: 90 minuter
Antal platser: Max 20 elever
Lokal: Umeå konsthall på plan 3 i Väven. Vi träffas vid kulturreceptionen på plan 3 (ingång från Storgatan)

Vad är konst Detalj reason to attack Bildupphovsrätt Veronica Brovall 2017

©Veronica Brovall/Bildupphovsrätt(2017)

KONSTVISNING OCH DISKUSSION

Vad är konst?

Vi träffas i Umeå kommuns konstförråd för att prata om en stor fråga med många svar: VAD ÄR KONST? Med hjälp av konsthistorien och exempel från samtidskonsten undersöker vi vad konst kan vara och vad den kan fylla för funktioner i vårt samhälle.

Vår konstpedagog kommer att kontakta er några veckor innan besöket för att kunna anpassa innehållet efter era behov och önskemål.

Datum: Måndagar under hela höstterminen (ej på skolloven)
Tid: 13:00-14:30 alternativt 13:30-15:00
Målgrupp: Årskurs 6-9
Längd: 90 minuter
Antal platser: Max 20 elever
Lokal: Konstförrådet på plan 3 i Väven. Vi träffas vid kulturreceptionen på plan 3 (ingång från Storgatan)

Kontakt

Anna Berge
Kulturkonsulent
090-16 33 22
070-250 89 84


Mail: kulturiskolan@umea.se

Anmälan

Anmälan till Kultur i skolan Ht-17 är nu stängd! Sista anmälningsdag var den 17 augusti.

Handledarmaterial

Att öppna nya världar – en handledning om att gå på teater och dans med barn i förskola och skola

Dags för dans- en guide till dig som ser dans tillsammans med barn och unga.

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar
Felanmälan
Förslag, synpunkter

Genvägar

Sök på umea.se/kommun

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.