Startsida Umeå kommun

Kultur i skolan:
årskurs 7–9, HT 2017

Sista ansökningsdatum var den 17 augusti!

Arrangemangen är kostnadsfria för för- och grundskolan och du bokar enkelt via anmälningsblankett i högerspalten

Bekräftelse om platser: Under vecka 34 skickar vi ut en bekräftelse med vilka platser ni har fått eller ifall ni tyvärr har blivit utan. Bekräftelsen skickas ut via mejl till den person som du anger som kontaktperson i anmälan.

Kulturbussen: Till dessa program måste ni själva boka kulturbussen. Hur ni bokar finns under rubriken Kulturbussen eller tryck här!

Om du har frågor eller funderingar kontakta Anna Berge, se kontakt.

åskådaren

Var är mitt hem?

Riksteatern

Det går inte en dag utan att dystra rapporteringar om människor på flykt från krigsdrabbade områden tränger sig in på bara skinnet. Hur känns det att vara stämplad som en illegal människa? Hur lätt är det egentligen att starta ett nytt liv i ett nytt land?

Efter en framgångsrik Riksteaterturné våren 2016 åker skådespelaren Danjin Malinovic återigen på turné med sin gripande föreställning "Var är mitt hem?". Ensam på scen berättar Danjin om hur hans lyckliga uppväxt i det forna Jugoslavien fick ett brutalt slut när inbördeskriget bröt ut. Med egna ord och bilder tar han med oss på sin flykt som går via ett korrupt Moskva till Sverige där det visar sig att allt inte blir som han har tänkt sig. Här tvingas han att leva som illegal. Han är bara ett barn. Officiellt sett existerar han inte, han lever vid sidan av men samtidigt mitt i det svenska samhället. Ta del av hans historia som pendlar mellan skratt och allvar utan att lämna någon i publiken oberörd.

Danjin Malinovic är skådespelare och har arbetat på Helsingborgs Stadsteater där han har medverkat i "Möss och människor" och "Trettondagsafton" i regi av Michael Cocke. En dag berättade Danjin om sin barndom och om sin flykt till Sverige. En berättelse som berörde Michael djupt och som resulterade i föreställningen "Var är mitt hem?". Monologen har fått ett varmt välkomnande och berört sin publik djupt, både i skolor och på offentliga föreställningar. Nu finns chansen att på nytt ta del av denna oförglömliga berättelse. En stark men också hoppingivande historia som bör höras av många öron.

“Det är sällan jag känt mig så berörd av en teaterföreställning… […] Det är där teatern kan förmedla det som ingen nyhetssändning kan. […] Vi i publiken gråter och skrattar… […] Jag tror att ord som medmänsklighet, förståelse, empati får en verkligare innebörd efter att ha sett 'Var är mitt hem?'.” Christina Busck, Hälsingetidningar

"En kväll som ingen lär glömma, där Danjin med inlevelse, värme och stor humor gestaltade sitt eget öde, som är nog så typiskt för de senaste decenniernas europeiska historia."
Helsingborgs Dagblad
"Danjin Malinovic ställer sig upp och ger många fler en röst. Det är mycket starkt."
Arbetarbladet
”’Var är mitt hem?’” är tragiskt nog mer aktuell än någonsin. Den ger publiken något att tänka på: om flykt, om att förlora allt, om att vara utlämnad, om hopp och integritet – och om medmänsklighet.” Lars Ring, Svenska Dagbladet

En sann historia om lycka, krig, flykt och hopp, berättad av huvudpersonen själv.


Datum och tid:
Måndag 20 november, kl:13.00
Tisdag 21 november, kl: 09.30 och 13.30
Onsdag 22 november, kl:13.00
Längd: 1 timme och 30 minuter
Målgrupp: Årskurs 7-9
Lokal: Ersboda folkets hus
Antal platser per föreställning
: 170 platser inklusive vuxna
Trailer: Kolla in en trailer från föreställningen Var är mitt hem. (Klicka)

Fractals of you

Killarna

Ögonblicksteatern

Vem skulle du vara om du vågade följa dina drömmar? Hur skulle du se ut? Vilka skulle du umgås med?

KILLARNA är en föreställning som hyllar vänskapen och utmanar våra idéer om gränserna för våra drömmar. Om att tycka om nån så mycket att en vill bita den i armen. Om att vilja krypa upp i någons knä för att få tröst och om rädslan för att bli galen om allt det där som känns inuti släpps ut.


KILLARNA är lika mycket kropp som röst, både utopi och verklighet. Det är hudnära, vardagligt och känslostarkt, ackompanjerat av Min Stora Sorgs dansanta discobeats som intar ett helt rum. KILLARNA visar en manlighet vi önskar oss, helt enkelt en mänsklighet. Om drömmar som kunde ha varit om normen inte varit så snäv och svår att balansera. Om samtal, beroende, värme, utelämnande och sånt alla relationer borde få innehålla. En föreställning som i sig självt är en förändring.

När relationer mellan killar eller män är öm och fysiskt nära, tolkas oftast sexualitet in. Den traditionella manligheten är dessutom delvis uppbyggd på homofobi. Att vara en feminin man är så långt ifrån den traditionella manligheten en man kan komma. Pojkar använder ”bögjävel” som ett av de värsta skällsord de vet. Många män upplever att de inte har verktyg att hantera sårbara känslor öppet, och att de har svårt att utveckla riktigt nära relationer till andra män.

Vi vill förändra de ideal och förväntningar som är kopplade till unga män idag. Vi vill skapa andra vägar och utvägar. Med föreställningen KILLARNA visar vi en bild av verkligheten som den skulle kunna vara.

Manusförfattaren Johanna Salander skriver: ”Tänk om relationer mellan pojkar, killar, män kunde vara öppet fysiskt och psykiskt nära oavsett sexualitet. Ja, tänk om två män, precis som två kvinnor, kunde gå armkrok på stan, sitta nära på café och hålla om varandra för att de inte setts på länge och längtat efter varandra, vara förtroliga och trösta varandra med ömma gester."

Datum: 27-28 november
Tid: 10.00 och 13.00
Längd: 60 minuter
Målgrupp: Årskurs 7-9
Lokal: Ögonblicksteatern, (Västra Strandgatan 7B)
Antal platser per föreställning
: 60 platser inklusive vuxna

vi och de andra

Vi och de andra

Kulturcentrum för barn och unga

Ett pedagogiskt program där ungdomarna ges möjlighet till att förstå och tolka andra kulturer genom upplevelsebaserat lärande. Detta program kommer ut till skolan/klassen.

Datum: 19-21 september och 26-28 september
Tid: 09.30
Målgrupp: Årskurs 9
Längd: 2,5 timme
Antal platser: 1 klass per tillfälle
Lokal: Kommer ut till skolan och aktiviteten behöver behöver två angränsande rum.
Skolans förberedelser: Boka upp två angränsade rum!

Fina fasader och Sjörövarjenny Bildupphovsrätt Anders Sunna 2017

©Anders Sunna /Bildupphovsrätt(2017)

UTSTÄLLNING: VISNING OCH WORKSHOP

Fina fasader och Sjörövar-Jenny

Blandade verk ur Umeå kommuns konstsamling (inköp 2014-2017)

Under september 2017 visas ett urval av verken i Umeå kommuns konstsamling i konsthallen. Här ryms både stora och små gester i en utställning med brett anslag. Alltifrån blyertsteckning och grafik till skulptur och installation. Ett tillfälle att få inblick i vad som ryms i samlingen och en unik möjlighet att få ett nyanserat perspektiv på vad konst kan vara.

Välkomna på visning av utställningen och en workshop inspirerad av verk ur samlingen! Visning och workshop anpassas efter gruppens behov och önskemål. Vår konstpedagog kommer att kontakta er inför besöket.

Om konstsamlingen:
Mycket av den konst som finns på kommunala arbetsplatser och i det offentliga rummet i Umeå tillhör kom­munens konstsamling. Samlingen som består av ca 10 000 verk av skiftande tekniker, är till stor del utplacerad på ca 350 olika verksamheter så­som skolor, förskolor, bibliotek, gruppboenden och ad­ministrativa verksamheter eller i det offentliga rummet. De verk som för tillfället inte är utplacerade finns i ett konstförråd i Väven. Varje år köps nya verk in till samlingen, som alltså ständigt växer.

Datum: 30/8– 15/9, onsdagar och fredagar (ej på skolloven)
Tid: 09:00-10:30 alternativt 09:30-11:00
Målgrupp: Årskurs 1-9
Längd: 90 minuter
Antal platser: Max 20 elever
Lokal: Umeå konsthall på plan 3 i Väven. Vi träffas vid kulturreceptionen på plan 3 (ingång från Storgatan)

Konsten kommer Bildupphovsrätt Helge Linden2017 respektive Gustavo Aguerre 2017

©Helge Linden respektive Gustavo Aguerre/Bildupphovsrätt(2017)

Konsten kommer!

Konstworkshop i klassrummet – ett samarbete mellan Västerbottens museum och Umeå kommun

Har ni svårt att ta er till platser där konsten finns? Låt konsten komma till er Vilken konst finns offentligt i Umeå? I arkiven? Vilka konstnärer har verkat och verkar i Västerbotten?

På tisdagar under oktober erbjuder Västerbottens museum tillsammans med Umeå kommuns konstavdelning en mobil workshop som kan ta sig till klassrum i Umeå.

Genom bilder av centrala verk i kommunens konstsamling och konst med koppling till Västerbotten från 1800-talet fram till 2017 närmar vi oss begrepp som konstriktningar, offentlig konst och samtidskonst.

En lustfylld workshop som innehåller korta interaktiva övningar i att se, tolka och uttrycka sig i konst. Workshopen kan genomföras med inriktning mot ett särskilt tema där eleverna avslutningsvis får uttrycka sig i form av performance eller installation. Upplägget anpassas efter elevernas ålder.

Workshopen anpassas efter gruppens behov och önskemål. Någon av våra pedagoger kommer att kontakta er inför besöket.

Datum: 3, 10, 17 och 24 oktober
Tid: 90 minuter när det passar er, mellan 12:30 och 16:00
Målgrupp:
Årskurs 3 – Årskurs 9
Plats: Klassrum på er skola

Violet voilence

©Filippa Nilsson Kallhed /Bildupphovsrätt(2017)

UTSTÄLLNING: VISNING OCH WORKSHOP

Violet voilence

Violet Violence är en utställning om längtan och saknad av konstnärerna Filippa Nilsson Kallhed och Dennis Delwér. En längtan som rör sig längs den sårbara skiljelinjen mellan barn- och vuxenvärlden. En längtan som handlar om drömmar, förhoppningar och rädslor för att dessa kan komma att krossas. Nilsson Kallhed utforskar flickdrömmen i skulpturer av vardagliga föremål. Ljusskyltar med olika löften, plastiga förbrukningsvaror och hästtagel som färgats i My Little Ponys färgsprakande palett får bli aktörer i ett slags komiskt drama där ingenting blir som man föreställde sig. Delwérs verk undersöker horisonten och solnedgången som bilder av en längtan bort. Väggbaserade metallsiluetter av horisonter från platser han känner eller har känt. Horisonten får bli en symbol för längtan - inom synhåll utom räckhåll. En längtan det är lätt att förlora sig i.

Filippa Nilsson Kallhed är född 1986 och tog kandidatexamen från Umeå konsthögskola 2015. Numer boende och verksam i Stockholm.

Dennis Delwér är född 1989 och tog kandidatexamen från Umeå konsthögskola 2015. Numer boende och verksam i Göteborg och Berlin.


Välkomna på en visning och workshop om längtan. Visning och workshop anpassas efter gruppens behov och önskemål. Vår konstpedagog kommer att kontakta er inför besöket.

Datum: 4/10-10/11, onsdagar och fredagar (ej på skolloven)
Tid: 09:00-10:30 alternativt 09:30-11:00
Målgrupp: Årskurs 6-9
Längd: 90 minuter
Antal platser: Max 20 elever
Lokal: Umeå konsthall på plan 3 i Väven. Vi träffas vid kulturreceptionen på plan 3 (ingång från Storgatan)

Kristina Västerbo Bildupphovsrätt Kristina Västerbo 2017

©Kristina Västerbo /Bildupphovsrätt(2017)

UTSTÄLLNING: VISNING OCH WORKSHOP

Christina Västerbo

En utställning med Umeå kommuns konststipendiat 2016.

Konstnären Christina Västerbo bjuder ofta in till experimentella bildvärldar i djärv dialog mellan måleri, textil och objekt. Hon kombinerar former och fragmentariska berättelser med referenser ur konsthistorien såsom vardagens ting och göranden. Med stor skicklighet och fin känsla för material, färg och komposition plockar Västerbo isär strukturer och bygger nya mönster med utgångspunkt i det abstrakta bildspråket ofta uppbyggda av punkter. Själv beskriver hon en tvådelad ingång till den textila världen där intresset rör både själva materialet och dess historiebärande kvaliteter, inte minst som synliggörande av en kvinnligt buren tradition.

Christina Västerbo är född 1964 i Härnösand och utbildad vid konsthögskolorna i Stockholm och Umeå. Hon var nyligen aktuell med utställningen ”Mellan rum” på Västerbottens museum. Tidigare har hon bland annat ställt ut på Galleri Andersson/ Sandström, Härnösands konsthall och Uppsala konstmuseum.

Välkomna på visning och workshop inspirerad av Västerbos bildvärld! Visning och workshop anpassas efter gruppens behov och önskemål. Vår konstpedagog kommer att kontakta er inför besöket.

Datum: 6/12 - 20/12, onsdagar och fredagar (ej på skolloven)
Tid: 09:00-10:30 alternativt 09:30-11:00
Målgrupp: Årskurs 3–9
Längd: 90 minuter
Antal platser: Max 20 elever
Lokal: Umeå konsthall på plan 3 i Väven. Vi träffas vid kulturreceptionen på plan 3 (ingång från Storgatan)

Vad är konst Detalj reason to attack Bildupphovsrätt Veronica Brovall 2017

©Veronica Brovall/Bildupphovsrätt(2017)

KONSTVISNING OCH DISKUSSION

Vad är konst?

Vi träffas i Umeå kommuns konstförråd för att prata om en stor fråga med många svar: VAD ÄR KONST? Med hjälp av konsthistorien och exempel från samtidskonsten undersöker vi vad konst kan vara och vad den kan fylla för funktioner i vårt samhälle.

Vår konstpedagog kommer att kontakta er några veckor innan besöket för att kunna anpassa innehållet efter era behov och önskemål.

Datum: Måndagar under hela höstterminen (ej på skolloven)
Tid: 13:00-14:30 alternativt 13:30-15:00
Målgrupp: Årskurs 6-9
Längd: 90 minuter
Antal platser: Max 20 elever
Lokal: Konstförrådet på plan 3 i Väven. Vi träffas vid kulturreceptionen på plan 3 (ingång från Storgatan)

Kontakt

Anna Berge
Kulturkonsulent
090-16 33 22
070-250 89 84

Mail: kulturiskolan@umea.se

Anmälan

Anmälan till Kultur i skolan Ht-17 är nu stängd! Sista anmälningsdag var den 17 augusti.

Handledarmaterial

Att öppna nya världar – en handledning om att gå på teater och dans med barn i förskola och skola

Dags för dans- en guide till dig som ser dans tillsammans med barn och unga.

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar
Felanmälan
Förslag, synpunkter

Genvägar

Sök på umea.se/kommun

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.