Startsida Umeå kommun

Kultur i skolan:
förskoleklass och årskurs 1–3

vårterminen 2017

Sista ansökningsdatum är den 19 januari!

Arrangemangen är kostnadsfria för för- och grundskolan och du bokar enkelt via anmälningsblankett i högerspalten

Bekräftelse om platser: Under vecka 4 skickar vi ut en bekräftelse med vilka platser ni har fått eller ifall ni tyvärr har blivit utan. Bekräftelsen skickas ut via mejl till den person som du anger som kontaktperson i anmälan.

Om du har frågor eller funderingar kontakta Angelica Barahooi Johansson eller Anna Berge, se kontaktuppgifter i högerspalten.

klockor av silver

Klockor av silver och äpplen av guld

Kulturcentrum för barn och unga

Ett interaktivt sagoäventyr för alla sinnen, baserat på folksagan Guldäpple med Silverblad.

”Det var en gång en drottning som hade ett enda barn; en prinsessa. Men prinsessan blev svårt sjuk och drottningen sörjde bittert.

Så en dag kom en klok gumma till slottet och hon berättade att det enda som kunde göra prinsessan frisk var guldäpplen med silverblad.

Men var växer det guldäpplen och hur hittar man vägen till slottet?”

Datum: 31 januari, 1-2 februari, 7-9 februari
Tider: 09.30 och 12.00
Målgrupp: 5-6-åringar, samt sär- och träningskolans alla årskurser
Spellängd: cirka 60 minuter
Antal platser: 12 barn/elever plus pedagoger och assistenter
Lokal: Kulturcentrum för barn och unga, Hamnmagasinet, Västra Strandgatan 4, ingång från älven.
Övrigt: Publiken bjuds på våfflor och/eller frukt som en del av programmet.

UTSTÄLLNING: VISNING OCHWORKSHOP

Den hemliga konsten - bilder från skissböcker och lådor

En utställning om skissandets konst av tecknarna, konstnärerna och serieskaparna Anneli Furmark, Frida Hammar, Nina Hemmingsson, Anna-Clara Tidholm och Ville Ranta.

Att arbeta i en skissbok är ett arbete, och en konstform i sig, som ofta pågår parallellt med konstnärens övriga arbete. I skissböcker kan vi följa konstnärens dagliga arbete där syftet oftast är av privat karaktär. Många konstnärer använder sina skissböcker till att testa sig fram eller bara ”rita av sig” dagens intryck. Syftet med skissandet varierar och relationen till skissboken ser helt individuellt ut beroende på vem som tecknar och skriver i den.

I denna utställning visar vi upp dessa ”hemliga sidor” och vi får bland annat ta del av de största misstagen, de roligaste skisserna och idéerna som aldrig blev av.


Period: 1 februari -24 mars endast på onsdagar och fredagar
Dagar: Endast onsdagar och fredagar (ej på skolloven)
Tid: 09:00-10:30
Målgrupp: förskoleklass - årskurs 9
Längd: 90 minuter
Antal platser: Max 20 elever
Lokal: Umeå konsthall på plan 3 i Väven. Vi träffas vid kulturreceptionen på plan 3 (ingång från Storgatan)


snabeldjuret

Älskade familj!

Ögonblicksteatern

Föreställningen Älskade familj framförs av Ögonblicksteaterns nya scenkonstnär Sara Gallardo. I föreställningen leker Gallardo med gestaltning av olika familjekonstellationer: en människa och fem hundar eller två mammor, två pappor och en skäggig brorsa eller en familj som enbart består av en person. Vad är egentligen en familj?

I gestaltningen kliver skådespelaren i och ur olika familjer som en av dess medlemmar. En normkreativ föreställning med inslag av dragshow och inspiration från bland annat Familjeboken av Edward Summanen.

Datum: 13-16 februari
Tider: 09.30 och 12.30
Målgrupp: 4-7 år
Längd:
cirka 30 minuter
Antal platser: 35 platser inklusive vuxna
Lokal: Väven, Sagorummet på plan 4

Plupp - en jojkikal

I samarbete med samiska veckan


Plupp är en liten figur med blått hår som bor på fjället. Han är egentligen osynlig för oss människor, förutom för dem som tror på honom. I författarinnan Inga Borgs värld är han synlig som det blå man kan se som en skiftning över den smältande snön på fjället om våren. Han kan vara synlig på hösten, när löven skiftar i gult och orange och höststormarna får fjällbjörkarna att svaja. Då är det nämligen hans halsduk som syns som ett löv. Plupp möter olika äventyr tillsammans med sina båda vänner Slamma (lämmeln) och Tjeske (hermelinen) i denna dramatiserade föreställning av Inga Borgs barnböcker om Plupp.

Musiken i föreställningen är skriven av norrmannen Frode Fjellheim, som kanske är mest känd för att han skrev öppningsmusiken till filmen Frost. Det här bli annan slags musik, med jojk i grunden till musiken.

Produktionen är ett Interreg Nord samarbete mellan Åarjelhsaemien Teatere och Estrad Norr, samarbetspartners är även SÁMI nasunála teáhter och Nord Universitetet avd Levanger. Ett stöd från den europeiska regionala utvecklingsfonden.

 

Datum: 3 mars
Tider: 10.00 och 13.00
Målgrupp
: 6-9 år
Längd:
45 minuter
Max publik
: 100 platser inklusive vuxna
Lokal:
 Vävenscenen, plan 1 (Ingång via café Fika vid älven)
Undervisningsmaterial: Lärare och elever får digital tillgång till undervisningsmaterial på förhand. Materialet innehåller Pluppsången, samisk ordlista, en lek samt biografi om Inga Borgs författarskap.

Undervisningsmaterial finner ni här!


fabelkraft

Fantasikraft/Fabelkraft

Teater Tryater

Passa på att se en av våra mest populära skolföreställningar som gästade Umeå under kulturhuvudstadsåret, när Teater Tryater besöker oss igen!

En gnistrande föreställning som innehåller fantasi (fabel) och kraft.

Fabelkraft är en målande föreställning med mycket rörelse och lite språk. Genom en fantasifull föreställning på holländska, svenska och frisiska får vi träffa de två karaktärerna Remmelt och Joes. De försöker reda ut begreppen Fantasi (Fabel) och Kraft. Medan Remmelt ligger och fantiserar klättrar Joes på väggarna, han är den mer fysiska av de två.

”Vad är det med Remmelt? Han ligger blickstilla på en hylla i skåpet och det verkar som om han inte kan röra sig. Joes hälsar på för att leka, men det är ju inte kul om någon inte kan röra sig. Remmelt ser inte problemet, han har ju 1001 idéer i sitt huvud, det rultar och tultar därinne och det tar aldrig slut.”

Remmelt: Du är jättestark, men du har ingen fabelkraft
Joes: Fabelkraft… det ordet finns inte
Remmelt: Där ser du! Stora muskler men ingen fantasi"

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=81F_7g8f90E

Datum: 13-15 mars
Tider: 09.30 och 12.30
Målgrupp
: 6-9 år
Längd:
50 minuter
Max publik
: 100 platser inklusive vuxna
Lokal:
Vävenscenen (plan 1 vid älven, ingång via café Fika)

Sinkadusien

Landet Sinkadusien

Kulturcentrum för barn och unga

I landet Sinkadusien dör den gamle kungen och lämnar kungabarnet ensam i världen. Ministrarna kivas och villervalla uppstår. Hur ska det gå nu? Kungabarnet och ministrarna behöver er hjälp!

Ett program inspirerat av Janusz Korczaks barnklassiker Lille kung Mattias.

Janusz Korczak (1878–1942) var en polsk-judisk läkare, nyskapande pedagog och författare. I trettio år levde han tillsammans med föräldrlösa barn på barnhem i Warszawa. Fred, frihet, framtid och utveckling – allt beror på hur vi förhåller oss till barnen, ansåg Korczak. En stor del av hans arbete ligger till grund för FN:s barnkonvention.

 

Datum: 1-2 mars, 15-16 mars, 22-23 mars
Tider: 09.30 och 12.00
Målgrupp
: Årskurs 2-3
Längd:
cirka 60 minuter 
Max publik
: En klass per föreställning (cirka 25 elever)
Lokal:
Kulturcentrum för barn och unga, Hamnmagasinet, Västra Strandgatan 4, ingång från älven.   

Föreställningen startar direkt i foajén. Viktigt därför att klassen kommer i samlad trupp.

Sinkadusien

Majas alfabetssånger

Norrlandsoperan

Gör en konsert tillsammans med NorrlandsOperans Brassextett – som också spelar några av Majasångerna på egen hand. 

Man blir härligt glad av att sjunga Majas underbara och älskade alfabetssånger. Nu har tretton av dem blivit en föreställning där Västerbottens barn medverkar! I god tid innan konserten får skolan listan med vilka av sångerna som kommer att sjungas. Barnen övar på dem med sin klasslärare. En dag kommer sextetten till skolan och repeterar med barnen. Och till sist skapar man en konsert tillsammans!

Ni i klassen bestämmer själva vilka som ska bjudas in till konserten, om det blir en spelning med mycket publik eller i lite mindre format.

 

Exakta tider bestäms med Markus Falck på Norrlandsoperan som kommer kontakta kontaktperson i klassen!


Datum: 22 mars och 24 mars
Tider: På förmiddagen har klassen repetition tillsammans med Norrlandsoperans musiker och sedan uppträdande på eftermiddag (för de andra på skolan) eller kväll (för familjer) enligt överenskommelse med klassen och Markus Falck.
Längd: 80 minuter repetition på förmiddagen och sedan 40 minuter uppträdande på eftermiddag eller kväll.
Antal deltagande elever: En klass (ca 25 barn) deltar i repetition och uppträder tillsammans med brassextetten.
Antal i publik som kan se uppträdandet: Max 150 personer beroende på skolans lokaler
Målgrupp: 6-9 år
Lokal: Kommer ut till skolan
Handledarmaterial: I god tid innan dag för repetition och uppträdandet får den deltagande klassen underlag på sånger som de ska sjunga.

Sinkadusien

Lilla stora livet

Riksteatern

Mormor har åkt till sjukhus med ambulans och Malte, 7 år, får sova vidare hos mormors gamla väninna Ponti. Det är en orolig natt och de talar om döden. Men mest om livet. Om kattens morrhår, flugans fantastiska hjärna och spindelns sinnrika nät. Om tusen blommor på gräsmattan och tusen stjärnor på himlen. Om det lilla och det stora - det lilla stora livet. Ju mer man lär sig, desto större blir världen. Så länge man lär sig lever man. Nyfikenhet gör livet meningsfullt. Och döden får hålla sig borta.

För musiken i föreställningen står skivaktuella Frida Hyvönen. Författarparet Lotta Olsson och Ulf Nilsson lever tillsammans sedan många år tillbaka, och har barn och katt ihop, men med Lilla stora livet presenterar de för första gången ett gemensamt verk med manus av dem båda.
 
Datum och tider:
16 maj kl: 12.30
17 maj kl:10.00 och 12.30
18 maj k:10.00
Längd: 45 minuter
Antal platser: 80 platser inklusive vuxna
Målgrupp: förskoleklass- årskurs 3
Lokal: Ersboda folkets hus   


klockor av silver

Labra-dabra-torium

Kulturcentrum för barn och unga

Liten blir stor, är det tassar eller skor – Ingenting blir som en tror!

Kom och var med i en spännande utbrytarshow i Laboratoriemiljö! Med minst tre klädbyten!

Datum: 30-31 maj, 1-2 juni
Tider: 09.30
Målgrupp: 5–6-åringar, samt sär- och träningskolans alla årskurser
Spellängd: cirka 60 minuter
Antal platser: 12-15 barn/elever plus pedagoger och assistenter
Lokal: Kulturcentrum för barn och unga, Hamnmagasinet, Västra Strandgatan 4, ingång från älven.


Hanna

UTSTÄLLNING: VISNING OCH WORKSHOP

Virkning och teckningar av Hanna Holmgren

Hanna Holmgren är en Umeåbaserad konstnär som främst arbetar med virkning, broderi och teckning. Under utställningsperioden i Umeå konsthall kommer hon att visa en serie virkningar och teckningar – två tekniker som ligger nära varandra i Holmgrens skapande.

Små märken, lämningar av en handling, ett streck eller en maska, upprepas många gånger och bygger stora massor av blyerts, bläck och tråd.

Ur ett strängt kontrollerat och metodiskt arbete växer organiska former fram. Holmgren kommer själv och med hjälp av besökare låta några av verken fortsätta växa under utställningsperioden. Streck läggs till streck, maska fästs vid maska i en långsam förändringsprocess.


Period: Mellan 12 april – 24 maj (Endast onsdagar och fredagar)
Dagar: onsdagar och fredagar (ej på skolloven)
Tid: 09:00-10:30 alternativt 09:30-11:00
Målgrupp: förskoleklass – åk 9
Längd: 90 minuter
Antal platser: Max 20 elever
Lokal: Umeå konsthall på plan 3 i Väven. Vi träffas vid kulturreceptionen på plan 3 (ingång från Storgatan)


Visningar i väven

Biblioteksvisningar i Väven

Anmälan: separat anmälningsblankett som ni finner under rubriken "Biblioteksvisningar i Väven"  i menyn.

Kontakt

Anna Berge
Kulturkonsulent
090-16 33 22
070-250 89 84

Angelica Barahooi Johansson
Kulturkonsulent
090-16 33 92
070-293 89 84

Mail: kulturiskolan@umea.se

Handledarmaterial

Att öppna nya världar – en handledning om att gå på teater och dans med barn i förskola och skola

Dags för dans- en guide till dig som ser dans tillsammans med barn pch unga.

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar
Felanmälan
Förslag, synpunkter
Pressmeddelanden

Genvägar

Sök på umea.se/kommun

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.