Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

10 dagars nycirkus i Umeå

Den 29/8–7/9 blir det omöjliga möjligt i Umeå. Under den 10 dagar långa Nycirkusfestivalen visas ett 30-tal föreställningar av 7 kompanier, varav ett par har Sverigepremiär.

Det australiensiska nycirkuskompaniet Casus gör sitt första besök i Sverige när det kommer till Umeå med succéföreställningen Knee Deep. Fyra cirkusartister utforskar gränserna för den mänskliga kroppen.

Sverigepremiär är det också för brittiska Pirates of the Carabina, som gör föreställningen Flown. Den navigerar skickligt mellan humor och allvar, elegans och spektakel, uppblandat med skämt, korta monologer och levande musik.

Allt är möjligt

En smygpremiär under festivalen är Glitch, en föreställning om att vara människa, tolkat ur jonglören Johan Welltons perspektiv. Redan bekanta för en del Umeåbor är La Soirée, som står för en mix av cabaret, ny burlesk, cirkus sideshow och modern varieté.

Det franska kompaniet La Meute gör blåslagen slapstickcirkus för hela familjen, medan likaledes franska La Campagnie Non Nova skapar vacker dansmagi med färgglada sopsäckar. Den sjunde gruppen är Cauda, som gör en föreställning om två unga människors kamp för att skapa jämställdhet i sitt förhållande – med sina egna kroppar som insats.

Prova själv

Den 30 augusti är det Familjedag i Broparken. Förutom att besökare, oavsett förkunskaper eller ålder, kan delta i prova-på-cirkus, kommer Johan Wellton och artister från La Soirée att uppträda. Familjedagen ingår samtidigt i invigningen av Tjakttjagiessie (höstsommar), den sjätte av de åtta samiska årstider som inramar kulturhuvudstadsåret i Umeå.

Mer information:

Läs mer om festivalen på www.nycirkusfestival.se

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag