Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar 3D-utskrift.

3D-utskrift av ”Babels torn” i Umeå

Ett torn byggs med hjälp av en 3D-skrivare som hänger fritt, i ett pågående innovationsprojekt på Sliperiet i Umeå. I skrivande stund är det 3,5 meter högt och troligen det högsta av sitt slag.

I trapphuset på Umeå universitets samverkans- och innovationscentrum Sliperiet hänger en 3D-skrivare i fiskelinor spända mot krokar i väggarna. Med en svag lukt av bränt trä bygger skrivaren sakta men säkert upp lager efter lager till ett ”Babels Torn”. Torbjørn Ludvigsen, före detta student vid Umeå universitet, är uppfinnaren bakom den unika lösningen, ”Hangprinter”.
– Så vitt jag vet är Hangprinter världens enda ramlösa 3D-skrivare. Det finns parallellkabeldrivna robotar och andra kabeldrivna 3D-printers, men Hangprinter är unik på så sätt att dels är alla delar utom energikällan monterade på en rörlig enhet, dels kan man utnyttja befintliga strukturer, exempelvis husets väggar, som ramar, säger Torbjørn Ludvigsen.

Tekniken kan skalas upp

Trälukten kommer av att materialet i utskriften är träinblandad PLA, en naturligt nedbrytningsbar termoplastisk polylaktid.
Linnéa Therese Dimitriou är konstnärlig ledare vid Sliperiet och bjöd in Torbjørn till Sliperiet genom +Project, ett projekt där man utforskar nya tekniker och material för digital fabrikation och 3D-printning i stort format.
– Den här tekniken är spännande då den ger ny flexibilitet. Det finns potential att printa över enorma ytor och stora volymer, horisontellt och vertikalt, utan att man nödvändigt behöver bygga upp rälsar eller ramar. Tekniken skulle kunna skalas upp och anpassas för andra material samt utrustas med sensorer för högre precision och utomhusbruk. Det test som görs nu, då fästpunkterna flyttas uppåt vart eftersom, visar att det här är en fungerande idé, säger Linnéa Therese Dimitrou.

Målet är 5 meter

Tornet är snart 3,5 meter högt och därmed inte bara det högsta som Hangprinter byggt utan också redan betydligt högre än de objekt som kan 3D-printas med de största existerande 3D-skrivare för termoplast som finns, då den största på marknaden kan skriva ut 230 centimeters höjd. Förhoppningen är att nå 5 meter innan Torbjørn på torsdag måste resa hem till Göteborg där han numera bor. Tornet kommer sedan att finnas att beskåda ytterligare en tid på Sliperiet.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag