Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Åke Sellström – Umeåbo i fredens tjänst

Umeåbon Åke Sellströms första försök att bli pensionär misslyckades. FN hörde nämligen av sig och undrade om han kunde undersöka om kemiska vapen använts i Syrien. Åke Sellström levererade en stark berättelse om insatsen i Syrien vid Morgonpasset den 6 mars.

CBRNE-området (forskning och utbildning inom säkerhet och sårbarhet) har varit Åke Sellströms arbetsfält under 30 år. Han har verkat som chef för Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), rådgivare till FN:s generalsekreterare och FN-vapeninspektör, och han var med och grundade CBRNE-centret i Umeå.

Karriären kom att förlängas när FN kontaktade Åke.

– Jag försökte låtsas som att jag var måttligt intresserad, fast jag egentligen ville skrika ”Ja!”.

Ett tidigt steg var att kontakta underrättelsetjänsterna i ”The Five P’s”, alltså de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd; Frankrike, England, USA, Ryssland och Kina. – Jag var välkommen om man undantar Kina, men de brukar alltid hålla låg profil.

Fruktansvärda bilder

I augusti 2013 anländer Åke Sellström till Syrien och huvudstaden Damaskus.

– En dag på morgonen ser jag samma scener på tv som ni har sett. Människor liggande döda på marken efter en attack. Många var barn, och det sas att det totalt var 1 400 offer. Det var ganska fruktansvärda bilder, men jag har blivit rätt ”skadad” genom åren så jag började tänka logiskt. Att siffrorna förmodligen var en överdrift, men samtidigt skulle 400 vara hemskt nog.

Den syriska generalmajor som Åke Sellström träffar samma dag avfärdar uppgifterna med ”Det är bara propaganda”. Åke ber att få komma till området för attacken, men svaret är ”Det är omöjligt”. Önskemålet om att i stället få träffa några som kommit från området bemöts med ”Alla som kommer därifrån är döda”.

– Vi tar upp officiella förhandlingar, där vi möts av samma attityd.

1 400 grupperingar

Efter att fått hjälp av en FN-medarbetare lyckas Åke Sellström få tillstånd till en fyra dagar lång undersökning. Varje dag skulle vapenvila råda under fem timmar. Åke får låna medarbetare från världshälsoorganisationen WHO och OPCW, Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons.

– WHO agerar alltid snabbt, medan OPCW tänker länge innan de agerar. Mitt uppdrag var att få dem att jobba ihop. Det blev väldigt bra till slut, där man lärde av varandra.

En försvårande omständighet är att det finns omkring 1 400 olika grupper i landet, alltifrån små klaner till större religiösa grupper.

– För oss gällde det att hitta ”den största gorillan”, med mest hår på bröstet. Jag ville åtminstone ha stöd av 80 procent av grupperingarna för att fortsätta.

Bilarna beskjutna

Gruppen ger sig till slut iväg. När man närmar sig ingenmansland, blir pansarbilarna beskjutna av en prickskytt. På den första bilen skjuts däcken och rutorna sönder.

– På höger plats sitter en egyptisk säkerhetspolis, och det förmodligen honom man vill skrämma. Helt klart är några inte intresserade av att vi skulle komma in.

Åke Sellström vill ha stöd av regeringen, och efter förhandlingar får han mer tid på sig. Nästa gång gruppen kör ut ur staden ligger Åke Sellström på golvet i en pansarbil och fäller kommentaren ”I’m ”to old for this business”.

När gruppen når sitt mål blir Åke rörd över människornas glädje över att FN är där och att de äntligen blivit sedda.

– Vi kommer in på det provisoriska sjukhuset, men utanför dyker det upp en annan gorilla, som skjuter i luften. Många runt omkring vill ha politiska diskussioner, och det blir nästan upplopp. Utåt får egyptiern bli chef, eftersom han kan arabiska.

Bevakad efter hot

Gruppen lyckas i alla fall utföra uppdraget. Man tar blodprov, prov från marken och genomför intervjuer. Allt måste vara forensiskt, alltså hållbart i rättegång, och spårbart. Labbet på FOI i Umeå spelar en central roll i efterarbetet.

– Proven var hårt bevakade på väg till Umeå. Frågan är känslig, och under samma tid skramlade Frankrike och England med vapen.

Även Åke Sellström bevakas. Under fyra dagar i New York kan han inte röra sig utan sällskap av säkerhetsvakter.

– Uppgiften var att hålla mig borta från pressen, eftersom resultatet av rapporten var så känsligt.

Övning i ledarskap

I slutrapporten konstateras att kemiska vapen använts i fem av sju attacker, men det finns inget svar på frågan om vem som utfört dem.

Åke Sellström försöker nu återvända till livet som pensionär. Ett tydligt intryck av uppdraget i Syrien är att resan innehöll allt vad som ingår i ett ledarskap.

– Att fatta beslut, se människor, sätta gränser, kommunicera, förhandla och mer än så.

Insatsen i Syrien var en av de starkast bidragande orsakerna till att Nobels fredspris 2013 tilldelades OPCW. Åke Sellström fick vid Morgonpasset frågan om han kände sig delaktig i priset.

– Ja, det är klart. Kul också att en sådan doldis-organisation får uppmärksamhet. Men jag fick tillbringa rätt mycket tid i telefon för att förklara att det inte var jag som fått priset …

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag