Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar Ålös anläggning.

Avancerade industrirobotar i Umeå

Ålö i Umeå, som tillverkar jordbruksmaskiner, har investerat mer än 15 miljoner euro i ett moderniseringsprogram, varav robotteknik står för cirka 5 miljoner euro. Business Sweden lyfter fram skickliga lokala leverantörer som en framgångsfaktor.

Ålö, en av världens ledande tillverkare av jordbruksmaskiner, har uppgraderat sin Umeåanläggning för sin innovativa nya produktlinje av Quicke frontlastare.

– Detta är ett mycket stort och viktigt projekt för oss i Sverige. Vår nya digitaliserade frontlastare innebär ett helt nytt koncept och kräver därför state-of-the-art svetsningsteknik, säger Leif Thorwaldsson, VD och koncernchef, till Business Sweden.

24 svetsrobotar har levererats av den japanska tillverkaren Fanuc genom dess lokala svenska agent Robot Center Norr i Umeå. Thorwaldsson säger att detta är den mest avancerade robotinstallationen i Sverige utanför bilindustrin och den mest automatiserade svetslinjen inom jordbruksindustrin.

Tillgång till underleverantörer

Ålö har verkat i närmare 70 år och producerar omkring 35 000 frontlastare och 42 000 redskap per år, varav cirka 90 procent går på export. Förutom den i Umeå har företaget också fabriker i Kina, Frankrike och USA.

En viktig faktor i moderniseringen av Umeåanläggningen är lokal tillgång till skickliga och erfarna leverantörer som Robot Center Norr (RCN).

– Sverige är en föregångare när det gäller teknik, industriell automation och nu digitalisering, så det har gjort det mycket lättare för oss att hitta underleverantörer här med den typ av erfarenhet och kompetens vi behöver, säger Leif Torwaldsson till Business Sweden.

Närhet till kompetensen har också gjort det lättare för företaget att utbilda sina anställda i att hantera det nya systemet.

Mer information

Läs mer om vad Business Sweden skriver om Ålö.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag