Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Botniabanan fyller 5 år

Fredagen den 28 augusti var det femårsjubileum för trafiken på Botniabanan. Antalet resor på banan är närmare 1,3 miljoner resor per år.

Botniabanan fick en tuff start med de inledande problemen med nya signalsystemet ERTMS och Ådalsbanans försening med ett och ett halvt år. De senaste åren har dock utvecklingen pekat rakt uppåt för både resande och trafikkvalitet.

Kvaliteten på trafiken har förbättrats kraftigt och andelen inställda tåg ligger på ca 0,3 % och punktligheten på ca 98 %.

Dubbelspår och Norrbotniabana

– Att över en miljon resor görs årligen är inget annat än en succé. Nu njuter vi av framgången och ber att få gratulera Sverige till en så smart och viktig investering. Som femårspresent erbjuder vi Sverige att fortsätta att investera i den Botniska korridoren. Med dubbelspår mellan Gävle och Härnösand och Norrbotniabanan kan vi ta nästa steg i utvecklingen och i större utsträckning nyttja norra Sveriges potential, säger Norrtågs ordförande Elvy Söderström.

Viktigt för regionen

– Tågtrafiken på Botniabanan är ett utmärkt exempel på hur en region kan knytas ihop och expandera tillsammans, säger kommunalrådet Hans Lindberg, Umeå kommun.

– Botniabanan har fått en avgörande betydelse för vår region och är en bra början på bygget av bättre kommunikationer i hela landet, där Norrbotniabanan är ett lika självklart nästa steg, säger regionrådet Erik Bergkvist, Region Västerbotten.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag