Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bronsplats för Umeå på elitidrottslista

Umeå rankas som landets tredje elitidrottskommun av nättidningen Sport & Affärer. I bedömningen ingår elitidrottsframgångar samt kommunens stöd och marknadsföring av elitlagen.

Tidningens rankning i olika kategorier offentliggjordes den 6 oktober vid heldagsseminariet ”Professionell idrott – Idrott som motor för regional utveckling”. Den anordnades just i Umeå, som totalt hamnar på 13:e plats på listan över Sveriges idrottskommuner.

På elitlistan landar Umeå på tredje plats, efter Malmö och Göteborg. Sport & Affärer noterar att det i kommunen finns elitlag i bland annat fotboll, innebandy, ishockey och beachvolley samt flera duktiga elitidrottspersoner inom alpint och längdskidåkning.

Ett brett spektrum

Umeå har vidare genomfört SM-veckan (vinter) och Friidrotts-SM under 2014, cuper i fotboll och innebandy samt tävlingar i extremidrotter, triathlon och ridsport.

– Just ett brett spektrum av olika elitidrotter är något av Umeås signum. När det gäller kommunens insatser, grundas de på att elitlagen på ett självklart sätt bidrar till bilden av Umeå och vår attraktionskraft. Vi vet också att samhället exempelvis får intäkter av olika events, eftersom vi använder oss av både egna och externa mätinstrument, säger Umeå kommuns näringslivschef Roland Carlsson.

– Umeå universitet är Sveriges ledande idrottsuniversitet med sina 800 studenter som läser idrottsrelaterade utbildningar varav 250 har särskilda idrottsavtal. En annan viktig del av Umeås idrottsprofil är Idrottshögskolan med sin världsledande idrottsforskning.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag