Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar Magnus Lindgren bärandes skyddsvisir.

Magnus Lindgren, forskningsingenjör på Curiosum och ansvarig för verkstaden för tillverkning med digital teknik. FOTO: ALEKZANDRA GRANATH

Curiosum skär snabbt ut skyddsvisir för vården med hjälp av ny metod

Bristen på skyddsutrustning inom sjukvården har lett till att maskinerna går varma på Curiosum – Umeås nya science center. Uppdraget är att tillverka hållare till skyddsvisir, och Magnus Lindgren, verkstadsansvarig, har därför tagit fram en effektivare produktionsmetod med hjälp av vattenskärning.

– Vi kan tillverka cirka hundra stycken i timmen, säger Magnus Lindgren, forskningsingenjör på Curiosum och ansvarig för verkstaden för tillverkning med digital teknik.

På grund av covid-19-krisen råder stor brist på skyddsutrustning – såsom skyddsvisir och andningsmasker – inom landets hälso- och sjukvård. Det svenska företaget 3DVerkstan har därför tagit fram en ny design för hållare till skyddsvisir, som fått godkänt av sjukvården.

– När den nya designen kom kunde även vi på Curiosum börja med att producera skyddsvisir. I samma veva hörde Umeå kommun av sig och ville ha hjälp med 3D-printning av visirhållare, och det känns förstås väldigt bra att kunna bidra med något i den här situationen, säger Magnus Lindgren.

I just Umeå kommun råder brist på skyddsutrustning inom bland annat äldreomsorg, funktionshinderomsorg och inom vård- och omsorgsboenden.

– Förutom visirhållare och OH-film till hållarna, är det framför allt engångsförkläden, engångsskyddsrockar och munskydd som det behövs mer av, säger Jeanette Eriksson, sekreterare vid socialtjänstens kansli vid Umeå kommun.

Många vill hjälpa till

Umeå kommun har nu bett Curiosum att tillverka tusen visirhållare. Eftersom 3D-utskrifter tar lång tid – mellan 30 och 90 minuter beroende på skrivare – har Magnus Lindgren tagit fram en effektivare produktionsmetod.

– Vi skär nu ut visirhållare med hjälp av vattenskärare. Det har gjort att vi kan producera en visirhållare på cirka 30 sekunder. Vi tillverkar dem i PETG-plast, ett material som är särskilt lämpat för vården. Det är segt, svårt att bryta av, går att sterilisera och är dessutom livsmedelsgodkänt, säger Magnus Lindgren.

När visirhållarna är färdigtillverkade levereras de till Umeå kommun, som kompletterar hållarna med OH-film. Viljan att hjälpa till har varit stor – flera personer med 3D-skrivare i hemmet har bidragit till produktionen, och andra enheter på universitetet står i startgroparna för att börja tillverka hållare. Umeå kommun uttrycker stor tacksamhet för hjälpen.

– Stödet är helt ovärderligt, eftersom vi har svårt att lösa det här på egen hand. Det är en stor ljusglimt hur samhället går ihop i en kristid som denna och tillsammans försöker hitta lösningar. Jag hittar inte ord för att uttrucka den tacksamhet jag känner, gentemot Curiosum och alla andra som hjälper till, säger Jeanette Eriksson.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag