Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

David i Umeå hittade snabb väg till Hollywood

Hjälten i hans första egna filmprojekt Kung Fury reser tillbaka i tiden. David Sandberg själv har, långt innan filmen är färdig, gjort en karriärmässig ”resa” till Hollywood.

Efter att under några år ha arbetat med 3D-animation för reklambyråer och musikvideor, bestämde sig David Sandberg för att det var dags för ett eget projekt med större kreativt svängrum. Vi talar om actionkomedin Kung Fury.

Titeln är också namnet på filmens hjälte, en super-kung-fu-polis som reser tillbaka i tiden för att döda Adolf Hitler. Mycket av handlingen utspelar sig i Miami och Tyskland, och Kung Fury får under sin resa möta robotar, dinosaurier, vikingar, asagudar och mutanter.

Kortfilm för nätet

Förutom att stå för manus, regi och huvudroll, är David också producent tillsammans med ett produktionsbolag.

– Tanken var att göra en kortfilm, lägga ut den på nätet och på så sätt få ut mitt namn.

Projektet är så pass galet, att det borde funka på internet. Åtminstone inom en ganska smal nisch.

Succé på ett dygn

Målet var att samla in 200 000 dollar, alltså omkring 1,4 miljoner kronor, genom en crowdfunding-kampanj på kickstarter.com. Efter en hård kamp, trodde David, men målet var så gott som uppnått efter 24 timmar. I skrivande stund har människor i Sverige, USA, Kanada, Brasilien, Kina och andra länder bidragit med närmare 4 miljoner kronor.

– Kickstarter är ganska nytt, så det här hade inte varit möjligt för ett par år sedan.

Stjärnglans

Inte bara pengar har strömmat in. David har fått flera tusen mejl från filmfolk i Hollywood och andra platser. Bland dem finns flera som har jobbat med filmerna om Harry Potter och Sagan om ringen.

Det stannar inte där. Nu är David Sandberg också signad till världens största talangagentur WME i Hollywood, och därmed med i samma nätverk som bland andra Quentin Tarantino, Martin Scorsese och Matt Damon.

– Ett absolut drömscenario, det känns helt overkligt, säger David och skrattar.

Animerade miljöer

Ambitionerna med filmen har ökat i takt med budget och uppmärksamhet.

– Jag måste fullfölja det jag lovat, alltså en kortfilm på nätet, men jag siktar också på att utveckla projektet till en långfilm. Hur den ska distribueras, kan jag inte gå in på.

David kommer att ha fullt upp med långfilmen i minst ett år, kanske två. Ungefär 70 procent av Kung Fury filmas mot green screen, som sedan ersätts med animerade miljöer föreställande Miami och andra platser.

Skäggig bodybuilder

Ett undantag är vikingascenerna, som är filmade på Lofoten. Andreas Cahling spelar åskguden Tor, och castingen var lite speciell, berättar David.

– Jag ville ha en bodybuilder med skägg, vilket är lite svårt att hitta. Men så fick jag nys om Andreas. Han är 60 år och har bott 30 år i San Diego. Han tände direkt på idén.

Övriga roller spelas av Johanna Häggblom (Viking Babe), Leopold Nilsson (Hackerman) och den niospråkige Per-Henrik Arvidius (Chief).

Bakom kameran vid inspelningarna av Kung Fury står Linus Andersson, Martin Gärdemalm, Jonas Ernhill, Henning Sandström och Mattias Andersson.

Mer information:

Se trailern till Kung Fury här.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag