Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Digital teknik möter unga tjejers mode

Digitalisering och ny teknik öppnar nya affärsmodeller inom textil- och modebranschen. Ett hackathon ska locka tjejer till innovation inom mode.

Textil- och modebranschen genomgår idag en radikal förändring i takt med att analoga tjänster digitaliseras och får en snabbare spridning. Nya typer av företag och delbranscher uppstår i gränssnittet mellan kultur och teknik som engagerar unga innovatörer. Med projektet ”DigiMode – Passion for Fashion” vill Science Park Borås och innovationslabbet Sliperiet, Umeå universitet, lyfta fram unga tjejers innovationskraft för att forma och utveckla framtidens textil- och modeindustri.

Mode och teknik

Projektet vänder sig till tjejer mellan 17-30 år som har ett passionerat intresse för mode och är nyfikna på hur mode och teknik kan samspela för en bättre värld. Den 9-10 september anordnar Science Park Borås, tillsammans med innovatören Emma Ewadotter från innovationslabbet Sliperiet, Umeå universitet, ett hackaton; DigiMode – Passion for Fashion, där unga tjejer får en unik chans att under en helg utveckla idéer för en cirkulär textilindustri.

Ett hackaton är ett event där fokus ligger på samskapande, kreativitet och nytänkande. Här träffas personer från vitt skilda bakgrunder men med samma passion och arbetar fram lösningar på en aktuell samhällsutmaning eller problem.

Under ”DigiMode – Passion for Fashion” kommer deltagarna att samarbeta i team med att utveckla idéer för att skapa en mer hållbar och cirkulär textilindustri.

– Det är en brännhet fråga och utan tvivel något som berör oss alla, berättar Emma Ewadotter, verksamhetsledare för SoftLab och FabLab vid Sliperiet, Umeå universitet, och processledare för hackatonet.

Innovativa idéer

Tre team med de mest innovativa idéerna får en unik möjlighet att vidareutveckla sina idéer med stöd av verksamheter inom Science Park Borås och pitcha idén på Vinnovas finalevent på Stockholm Waterfront den 14 november. I Stockholm tävlar de med sin idé mot andra bidrag sprungna ur Vinnovas satsning ”Innovate Passion”.

Projektet är ett samarbete mellan Science Park Borås, Smart Textiles, Re:textile, Högskolan i Borås, Sliperiet/Umeå universitet, Inkubatorn i Borås, Modeinkubatorn, Drivhuset, Navet och Textilmuséet. Projektet finansieras av Vinnova och är en del av satsningen Innovate Passion.

 

Text: Mikael Hansson, Infotech Umeå.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag