Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar ett fullsatt Rådhustorg under Musikhjälpens sista dag.

FOTO: FREDRIK LARSSON, VISIT UMEÅ

Dubbla rekord för Musikhjälpen i Umeå

586 000 engagemang och 74 410 363 insamlade kronor. De prydliga rekorden blev resultatet av Musikhjälpens sex dagar i Umeå.

Tidigare rekord från 2016 var drygt 49 miljoner kronor och 312 000 engagemang.

– Vi är så glada över publikens stora engagemang under Musikhjälpen som visar att Sverige slutit upp i kampen mot barnsexhandel. Det är ett oerhört tungt ämne som berört många under veckan och det känns viktigt att vi lyckats sätta ljus på en tyst katastrof. Att vi slagit rekord i både pengar och engagemang är helt otroligt och vi vill tacka alla hjältar därute, säger Julia Blomberg, projektledare för Musikhjälpen.

Bra stöd från Umeåborna

Engagemanget på plats var också märkbart. När sändningen avslutades söndag den 17 december, skedde det inför 4 000 personer på Rådhustorget.

– Vi har verkligen känt Umeåbornas stöd från första stund. De har natt som dag hållit våra programledare uppe och kämpat på trots ett väldigt kyligt vinterväder. Umeå, Västerbotten och Norrland har verkligen levererat, säger Pär Nordahl, projektledare för Musikhjälpen.

Umeåföretag i topp

Under de sex dagarna bidrog många människor med Umeåkoppling med musik och som gäster. Cleo, Tove Styrke, Random Bastards, INVSN, William Spetz, Anja Pärson, Björklöven, Steve Galloway, Mammas nya kille, Säkert!, Sofia Jannok är några av dem.

Umeå Entreprenad AB bidrog med 350 000 kronor, vilket var mest i landet bland företag. För att nämna några andra lämnade Umeåstudenter för Musikhjälpen in 103 769 kronor, och Gitarrmuseet bidrog med 14 000 kronor efter auktionen av gitarren Kitchencaster.

Förändring för tusentals barn

Den slutgiltiga totalsiffran kommer att justeras, eftersom insamlingsbössorna stänger först den 31 januari 2018. Det är Radiohjälpen som tar hand om de insamlade pengarna.

– Vi har under veckan sett många exempel på hur även små summor kan göra stora förändringar för utsatta barn. De pengar som samlats in nu kommer att kunna förändra livet för tusentals barn runt om i världen och våra partnerorganisationer står beredda att börja arbeta direkt, säger Per Byman, generalsekreterare, Radiohjälpen.

 

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag