Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Ett 50-årigt lyft för Umeå

Luftballongfärder, föreläsningar, tårta, jättefest för personalen, komik och musik. Det bjuder Umeå universitet på när 50-årsjubileet firas mellan den 12 och 19 september.

Firandet inleds lördagen den 12 september med tal av rektor Lena Gustafsson och stort ballongsläpp på Rådhustorget, där Umeå universitet också bjuder på tårta.

Dagen efter möter Sverker Olofsson några av Umeå universitets nära vänner i ett samtal, som spänner över en rad ämnen. Medverkar gör Krister Olsson, Balticgruppen, Maud Olofsson, tidigare vice statsminister, Ella Nilsson, matkreatör och Anders Fällström, prorektor vid Umeå universitet.

På måndagen och tisdagen blir det jubileumsföreläsningar i Humanisthuset. Skolan, KOL, nya antibiotika, grön humaniora och molntjänster är några av ämnena.

Jubileumstävling

I Kultur på campus på onsdagen medverkar Olof Wretling (Klungan, Mammas Nya Kille) med ackompanjemang av Jakob Nyström (Isolation Years, Two White Horses, Säkert!). Då startar också en tävling på universitetsområdet, med fem luftballongfärder över Umeå som vinster.

Torsdagen ägnas åt en personalfest för Umeå universitets medarbetare. Det beskrivs som en av de största festerna genom tiderna, med plats för 2 500 personer.

Vitenamesiska konstnärer

Efter fredagens Whole Earth? Day om hållbar utveckling, klimatförändringar och andra globala utmaningar avslutas jubileumsfirandet dagen efter med föreläsningar på Bildmuseet. Där medverkar två av de vietnamesiska konstnärerna bakom den pågående utställningen.

Mer information:

Läs mer om jubliumesveckan på 50.umu.se

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag