Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar vy över Umeå.

EU-kommissionens vice ordförande besöker Umeå

Vice-ordförande och energikommissionär Maroš Šefčovič gör ett heldagsbesök i Umeå fredag den 31 mars. Umeå kommun och Region Västerbotten är värdar för besöket, som fokuserar på smarta energilösningar.

Energikommissionären ansvarar för Europas Smart City-städer, och Umeå är från i år en så kallad Smart City Lighthouse tillsammans med Rotterdam och Glasgow. Inom ramen för detta internationella partnerskap testas de närmaste åren flera av Umeås innovativa och högteknologiska lösningar i universitetsområdet i samverkan med organisationer och näringsliv.

Inspiration för EU

Besöket i Umeå görs efter ett uttryckligt önskemål från energikommissionärens sida.

– I Umeå testas spännande lösningar på hur vi kan bygga klimatsmarta städer i framtiden, hur vi kan utveckla vår bioekonomi på ett innovativt sätt och hur förnyelsebar energi kan spela en självklar roll för regional tillväxt och jobbskapande. Här i Umeå och Västerbotten kan vi få se exempel som policyskapare och andra aktörer i EU kan inspireras och lära sig av, säger Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionen i Sverige.

På programmet

Besöket i Umeå inleds med att Maroš Šefčovič möter studenter i ett seminarium vid Umeå universitet, med Sara Emanuelsson, enheten för politik och kommunikation, Energiföretagen, som moderator. Under eftermiddagen presenterar kollektivtrafiken och Hybricon Umeås ultrasnabbladdade elektriska bussar under en åktur till Ålidhem. Där presenteras Hållbara Ålidhem närmare, liksom innovationerna inom ramen för Smart City Lighthouse.

Energikommissionärens besök avslutas på Konstnärligt campus. Där kommer bland annat Sliperiets konstnärliga ledare Linnéa Therese Dimitriou att berätta mer om +Projektet, som samlar akademiska parter och företag inom digital tillverkning, hållbart byggande och 3D-teknik i norra Norrland.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag