Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar en kvinna vid Nydalsjön.

Fler finländare och norrmän turistar i Umeå

Totalt gjordes 675 636 kommersiella övernattningar på hotell, stugbyar, vandrarhem och camping under 2017 i Umeå. Det är en ökning med 4,9 procent jämfört med fjolåret.

De svenska resenärerna ökade med 3,4 procent, medan de utländska besökarna ökade med 12,7 procent. Andelen utländska övernattningar blev 17 procent, vilket är en ökning från förra årets 15,7 procent.

I Sverige minskar generellt antalet besökare från Finland och Norge. I Umeå fortsätter ökningen på de marknaderna, som också är de viktigaste utländska marknaderna. Mest ökade de finska övernattningarna: 12,7 procent. De norska övernattningarna ökade med 9 procent medan de tyska övernattningar minskade med 11,5 procent. Procentuellt störst var ökningen från USA, 179 procent.

– Finländarna kommer mycket för att shoppa. Umeå är också den närmaste storstaden för dem som bor i Österbotten och Helgeland. Andra populära aktiviteter är att vandra, paddla eller fiska, som kommer mer och mer, säger Erja Back vid Visit Umeå.

Hotellen i Umeå redovisar en ökning på 2,1 procent av antalet belagda rum. Samtidigt har den disponibla rumskapaciteten ökat med 4,8 procent. Logi-intäkten ökade i genomsnitt sett över året med 3 kronor per rum och natt.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag