Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Genforskare i Umeå bjöd på unik måltid

För första gången har växter vars DNA förändrats med ”genkniven” CRISPR/Cas9 odlats utomhus, skördats och tillagats. Stefan Jansson, professor i växters cell- och molekylärbiologi vid Umeå universitet, bjöd en radioreporter på pasta med ”CRISPRigt” grönsaksfräs.

CRISPR (Clustered regularly interspaced short palindromic repeats)/Cas9 är ett krångligt namn på ett enkelt sätt att förändra en organisms gener. Den avgörande upptäckten publicerades 2012 av forskare vid Umeå universitet, och den ”schweiziska armékniven för genteknik” har förutspåtts ha potential att förändra världen.

Med CRISPR/Cas9 går det att byta ut en eller ta bort korta snuttar av de miljarder ”bokstäver” som finns i en organisms arvsmassa bestående av DNA, ungefär som när man ändrar en skriven text i en ordbehandlare.

Sverige och USA har samsyn

Tekniken kanske kan användas för att bota ärftliga sjukdomar. Inom jordbruket är frågan om växter som förändrats med CRISPR-Cas9 faller under GMO-lagstiftningen eller inte. Om de gör det, kommer de att i realiteten att bli förbjudna att odla i stora delar av världen.

EU har undvikit att svara på frågan, men i Sverige tolkade Jordbruksverket i november 2015 lagen så att om bara en bit DNA tagits bort och inget ”främmande DNA” finns i växten, ska den inte räknas som en genetiskt modifierad organism, GMO. Det innebär att växten kan odlas utan krav på tillstånd.

I USA ser myndigheterna likadant på saken. Frågan där gällde en champinjon som blivit av med DNA i en gen som gjorde att svamparna blev bruna.

Odlad i villaträdgård

I sommar har växter som förändrats med hjälp av CRISPR/Cas9, på ett sätt som gör att växten inte klassas som GMO, för första gången odlats utanför laboratoriet. Det är med säkerhet första gången i Europa, och det är inte dokumenterat att det skett någon annanstans i världen.

– CRISPR-växterna i fråga växte i en pallkrage i en villaträdgård utanför Umeå och såg varken särskilt annorlunda eller fina ut. Men, de representerar likväl en ny era inom jordbruket där vetenskapliga landvinningar ska kunna omsättas i nya växtsorter som i stor eller liten skala ska kunna komma odlare över hela världen till nytta, säger Stefan Jansson.

Stort intresse i världen

Det var en kålväxt och Sveriges Radios trädgårdsprogram ”Odla med P1” var med när grönsakerna skördades. Den första ”CRISPR-middagen” som avnjöts var ”Tagliatelle med CRISPRigt grönsaksfräs”.

– Med andra ord en middag som hör framtiden till, säger Stefan Jansson.

Måltiden har uppmärksammats i vetenskapstidningen Science samt i olika artiklar i Kina, Nya Zeeland, Rwanda och en rad andra länder.

Mer information:

Lyssna på inslaget i Odla i P1 här.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag