Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar Väven i Umeå.

Här är nästa generation startup-entreprenörer

Lev din passion och följ ditt brinnande hjärta. Det var ett av flera råd som drygt 200 ungdomar fick under Young Startup Day.

Nästa generation startup-entreprenörer. Ja, det var säkerligen några av dessa som satt i publiken när Young Startup Day samlade ett par hundra gymnasieelever till Väven för att möta några av Umeås mest erfarna startup-grundare.

Det var en hel bunt med kloka ord och lärdomar som ungdomarna fick sig till livs. Du kommer att få jobba mycket. Du kommer att möta prövningar. Men följ din passion så finns stora möjligheter att lyckas som entreprenör.

Det var några av de kloka ord som gymnasieeleverna fick med sig. Och vad mer? Jo, att det finns en enorm glädje i att en egen idé kan växa och bli till ett företag.

Huvudtalare under förmiddagen var Emilia och Erik Lindmark, grundare av EoE Glasses, Niclas Lundell, grundare av Personalkollen, och Martin Wiklund, grundare av Sportswik.

Alla är de erfarna startup-entreprenörer som genom åren samlat på sig mängder av lärdomar, något som de gärna delar med sig av. Här nedan är några av de främsta.

”Var nyfiken på hur andra gjort och lär av deras erfarenheter.”

Martin Wiklund betonar vikten av att lyssna till de som redan gjort resan med att bygga upp ett företag.

– Det är bättre än att göra alla misstag själv, säger grundaren av Sportswik som nu är i positionen att själv vara den som kan förmedla erfarenheter vidare.

”Hitta din väg. För oss var det hållbarhet.”

Emilia Lindmark, tillsammans med Erik Lindmark grundare av EoE Glasses, berättar för ungdomarna om hur de strävat efter att de glasögonbågar som de designar ska vara ekologiskt hållbara.

– Vi har tagit bort miljögifterna ur glasögonbågarna och gjort dem helt nedbrytningsbara, säger Emilia Lindmark.

Att dessutom namnge bågarna utifrån norrländska orter som Ammarnäs, Hemavan, Åre och Björnholmen har förstärkt det genuina och naturliga, betonar Emilia Lindmark.

”Följ ditt hjärta.”

– Om du vill lyckas med något ska du följa det som finns i ditt hjärta. Om du har en idé du verkligen tror på måste du köra på det, säger Martin Wiklund samtidigt som han bokstavligen håller båda händerna över sitt hjärta.

”Kontakta inkubatorer som Bic Factory eller Uminova Innovation. Det är jätteviktigt att ha nånstans att gå.”

Erik Lindmark understryker att Umeå har många fördelar, inte minst att det är enkelt att komma i kontakt med inkubatorer. Själv fick han och Emilia stöd av Bic Factory.

”En säljkurs var oerhört viktig för mig.”

Att ta emot hjälp av inkubatorer är något som också Niclas Lundell understryker som viktigt.

– Kontakten med Uminova Innovation har varit värdefull. Det värsta jag visste var att sälja och jag hade över ett år av misslyckanden. Men en säljkurs på Uminova Innovation var oerhört viktig för mig. Så småningom började jag lära mig, säger Niclas Lundell.

”Det tar ett tag innan du kan ta ut din första lön.”

Emilia Lindmark berättar om den svåra första tiden, innan försäljningen kommer igång.

– Det är bra att ha extrajobb vid sidan av, är hennes värdefulla råd.

Niclas Lundell betonar vikten av att våga ta sin idé lite längre, även fast det inte finns en säker inkomst från första början.

– För mig var det läskigast från början att jag tog mycket egna privata lån. Det var oroligt. Men nu är vi tolv anställda och ska rekrytera två till. Det går bra nu. Nu sover jag bättre, säger han med ett litet leende.

”Sikta på att få in en första kund som betalar.”

Att få sin första betalande kund är ett stort framsteg för många startups. Kanske inte i kronor räknat, men väl värt i känslan av att det finns kunder som är villiga att betala för det du gör, menar Niclas Lundell.

”Släck serierna på tv.”

Ingenting kommer av sig självt. Den som vill se sin idé växa till ett startup måste satsa många timmar på sin dröm. Martin Wiklund menar att det är viktigt att ha ett driv för att satsa av sin tid.

– Släck några serier på Netflix. Det blir ganska många timmar på en månad. Gör något bra av det, säger han och berättar att han själv som nybliven pappa byggde sitt företag mellan halv åtta på kvällen till halv två på natten. Då sov barnet och då fanns tiden, men skulle han ha ägnat sig åt att titta på serier hade inget blivit gjort.

”Knyt kontakter genom sociala medier.”

Att träffa många människor är viktigt, men det går också att göra det via nätet, menar Emilia Lindmark.

– Det är så mycket enklare idag att knyta kontakter än när vi startade. Med alla sociala medier och genom att finnas på nätet är det så häftigt att så mycket går att göra och fortfarande bo i Umeå, säger Emilia Lindmark.

”Fira dina framgångar.”

– Öppna en cider, dela på en tårta, säger Erik Lindmark och menar att det är viktigt att stanna upp och reflektera över sina vinster och kunna klappa sig själv på axeln. Det ger kraft att fortsätta, menar han.

Sista rådet får komma från Martin Wiklund, som en sammanfattning av de erfarenheter som startup-entreprenörerna förmedlar till gymnasieeleverna.

”Håll fokus.”

– Du måste hålla fokus. Allt tar så mycket längre tid än du tror, säger Martin Wiklund.

Om Young Startup Day

Young Startup Day arrangeras av Umeå kommun, Länsstyrelsen Västerbotten, Aptum, Ung företagsamhet, Bic Factory och Uminova Innovation.

 

Text: Mikael Hansson, Infotech Umeå.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag