Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Heta råd till framtidens entreprenörer

Ha kul. Förlåt, glöm, gå vidare. Följ din passion. Starka förebilder inspirerade 300 ungdomar på Young Startup Day i Umeå. Här är deras bästa råd.

Det var en värdefull bunt med råd och självupplevda erfarenheter som närmare 300 ungdomar fick lyssna till när tre framgångsrika entreprenörer berättade om sina livsvägar under Young Startup Day i Umeå.

På scenen fanns Ida Backlund, som byggt upp företaget Rapunzel of Sweden med sin webbutik för löshår i över 60 länder. Här fanns Fredrik Wester, vd för spelföretaget Paradox Interactive, ett bolag med 200 anställda som i år börsintroducerats och värderas till 3,5 miljarder kronor. Den tredje i raden av framgångsrika entreprenörer var Tom Xiong, medgrundare till sajten tv.nu och som idag driver företag i Shanghai.

Gemensamt för alla tre är deras koppling till Umeå där de antingen vuxit upp eller arbetat under många år. Gemensamt är också att de har mängder av erfarenheter som de gärna delar med sig av till unga entreprenörer.

Hårt jobb, mycket slit

Ida Backlund berättade om sin resa från att ha byggt upp företaget Rapunzel till att idag vara investerare. Mycket slit har hon bakom sig, erkände hon.

– Det är hårt jobb i många, många år. Det har varit extremt jobbigt, det ska jag erkänna.

Jag hade ingen inkomst från början. Första fyra åren tog vi inte ut någon lön, vi bara återinvesterade i bolaget. För mig är inte drivkraften att tjäna pengar utan mer skapandet av det jag gör, sade Ida Backlund.

– Men tajming är också viktigt. Jag har gått på känsla och lyssnat på min intuition. Och att inte bara sitta och tänka på att du ska göra något. Det är bättre att du gör det. Så testa, prova.

– Motivationen är också viktig. Första året på Umeågalan var jag ny och det var skittufft att mingla. Men det är bara att kämpa vidare, fortsatte Ida Backlund.

Nu har Ida Backlund startat ett investmentbolag och investerar i andra bolag för att skapa nya affärer.

– Jag har svårt att sitta still, sade Ida Backlund.

Förlåt, glöm och gå vidare

Fredrik Wester tryckte på vikten av att fokusera på rätt saker och att inte hänga upp sig på det som går fel.

– Förlåt, glöm och gå vidare, det är mitt största livsmotto. Folk blåser dig på pengar och fullgör inte kontrakt, förlåt och gå vidare. All energi du ägnar åt att vara bitter kan du istället lägga på att utveckla ditt bolag, sade Fredrik Wester när han klev upp på scenen.

Gör saker

Tom Xiong var tredje förebild upp på scenen. Liksom Ida Backlund och Fredrik Wester betonade han vikten av att göra saker, att inte bara sitta och tänka att saker ska göras.

– Det handlar om utmaningen, att du får lösa ett problem som ingen annan har löst. Det handlar inte så mycket om att tjäna pengar, utan mer om att du är engagerad, passionerad och maximerar din potential som individ, sade Tom Xiong.

– För att lyckas handlar det också om tur. Men framför allt om att göra det du bestämt dig för. Det är bara att köra hårt, och våga ta risker, du har inget att förlora. Misslyckas du med något så lär dig något av det, sade Tom Xiong.

Att vara aktiv och verkligen genomföra saker var något som Fredrik Wester också tryckte på.

– Det enda som räknas är aktivitet. Det enda som inte räknas är passivitet. Eller som Yoda sa: ”Do. Or do not.”, förklarade Fredrik Wester.

Nya entreprenörer

De 300 ungdomar som deltog under Young Startup Day fick även möta tre helt nyetablerade entreprenörer, i form av de nominerade till Umeå kommuns stora näringslivsfest Umeågalans kategori Årets unga entreprenörer, Ludvig Bohlin, Zunzun, Paul Alvarado Mendoza, Tensaii, och Samuel Isaksson, Storspoven/Random Bastards.

Young Startup Day arrangerades av BIC Factory, Umeå Näringslivsservice, Aptum, Ung företagsamhet Västerbotten samt Länsstyrelsen i Västerbotten.

 

Text och foto: Mikael Hansson, InfoTech Umeå

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag