Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar en tjej som står upp och ritar en mind map, samt en kille som sitter ner och tittar på.

IT-branschen i Umeå vill få fler att välja IT redan på gymnasiet

I samband med att gymnasievalet öppnade tisdag 11/1 så drog nätverket Make IT igång en kampanj för att få de blivande gymnasisterna i Umeåregionen att välja en utbildning som kan möjliggöra en karriär inom IT. Företagen kan nämligen lova att det finns jobb där i framtiden.

Make IT är ett nätverk som under fem år har arbetat med att öka IT-intresset hos unga i Umeå. IT-branschen är en starkt växande bransch och det behövs fler som pluggar och arbetar med IT. Ett syfte med nätverket är också att slå hål på myter kring hur det är att arbeta inom IT-branschen.

– Dagens IT-bolag söker sociala problemlösare som på ett kreativt sätt kan ta sig an kundernas utmaningar. Att jobba med IT idag handlar lika mycket om att kunna förstå de situationer då tekniken ska roa, hjälpa och underlätta för människor som att skriva ettor och nollor, säger Johannes Hörnberg, ortschef på Sogeti som var ett av företagen som tog initiativ till Make IT.

Sociala, kreativa och problemlösare sökes

I den webbaserade kampanj som nu pågår visar man på just detta, att det lika mycket är ett socialt och kreativt jobb som ett tekniskt. Kampanjens grund är ett antal filmer med unga personer i Umeå som berättar om varför de har valt att arbeta i IT-branschen. Annica Lindström, teamchef på Codemill är en av de ansikten som syns i kampanjen.

– Alla kan passa in i IT-branschen, och det är ofta ett väldigt varierat arbete. Detta vill jag försöka förmedla, säger Annica Lindström.

I kampanjen deltar ett flertal kvinnor, då man också vill visa på att det är en bransch som inte bara passar för män som till stor del är den förutfattade meningen.

Valet har en påverkan

Väldigt få börjar arbeta i IT-branschen direkt efter gymnasiestudierna. Men valet till gymnasiet har trots det en påverkan på ens framtida karriärsmöjligheter, i alla fall när det gäller IT.

– För att komma in på de olika ingenjörsprogrammen på universitetet riktade mot IT så är det bra att välja gymnasieutbildningarna Naturvetenskapsprogrammet eller Teknikprogrammet. Men du kan även läsa andra utbildningar, då IT-branschen som sagt var behöver flera typer av kompetenser. Det viktiga tycker vi är att man redan nu börjar tänka på sin framtid och att tjejer vågar fundera på att läsa tekniska inriktningar, säger Åsa Fällman, näringslivsutvecklare på Umeå Näringslivsservice som är ordförande för Make IT.

– Även om de som väljer till gymnasiet idag inte är de som imorgon börjar arbeta inom IT-branschen så behöver vi dem för framtiden. Utvecklingen av vårt samhälle blir allt mer digital. Vi tillsammans med alla andra IT-bolag i regionen behöver massvis med duktiga människor både idag och imorgon, säger Johannes Hörnberg.

Medlemmarna i nätverket Make IT är Acino, CGI, Cinnober, CodeMill, Hi5, Knowit, NTI-gymnasiet, Paradox Interactive, Sogeti, Spacetime Communications, Svenska Försäkringsfabriken, Tieto, Umeå universitet och Umeå kommun.

Mer information

Läs mer på kampanjsidan Make IT

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag