Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Komatsu Forest marknadsledande

Komatsu Forest, med huvudkontor och tillverkning i Umeå, blev under 2014 nummer ett på skotarmarknaden i Sverige. Företaget passerade John Deere och har nu en tredjedel av den svenska skotarmarknaden.

Komatsu Forest är en internationell koncern med omkring 1 400 anställda i Sverige och USA. Företagets svenska verksamhet, med omkring 550 anställda, består av tillverkningsenheten i Umeå samt försäljning och service av Komatsu skogsmaskiner runt om i landet. Komatsu Forest AB ägs av japanska Komatsu Ltd., som är världens näst största tillverkare av gruv-, skogs- och entreprenadmaskiner. Företaget omsätter 20,1 miljarder US dollar och har 47 000 anställda. Tillverkningen sker i 54 fabriker, som är spridda i de flesta världsdelar.

Förarkomfort

Under 2012-2013 genomförde Komatsu Forest sin hittills största skotarlansering med fem nya modeller. Det är resultatet av långsiktiga, målmedvetna utvecklingsprojekt, där kundernas åsikter väger tungt.

Förarkomfort är ett av Komatsu Forests viktiga fokus. För skotarna resulterade det bland annat i hyttdämpningen Komatsu Comfort Ride.

Miljöarbete

Det ambitiösa miljöarbetet vid Komatsu Forest har bland annat resulterat i att företaget tilldelades Umeå kommuns miljöpris 2014.

– Miljöaspekten ingår i vårt kvalitetsarbete och det är därför något vi jobbar med dagligen, säger Michael Lundstedt, som arbetar med miljöfrågor på företaget.

Ett fokusområde är att minska energiförbrukningen genom närvarostyrda lampor, värmeväxlare med mera. Produktionen är helt klimatneutral, och dessutom kontrolleras allt som används inom produktionen utifrån gällande kemikalielagstiftning. 

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag