Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar två unga människor i kreativt arbete.

Kreativa jobb ger Umeå topplats i EU-undersökning

Umeå är en av flera städer i Europa som lyfts fram i en ny undersökning av EU-kommissionens forskningscenter. Det handlar om hur 168 europeiska städer från 30 länder står sig i jämförelse när det gäller kultur, kreativitet, social och ekonomisk livskraft. Umeås förmåga att skapa nya kreativa jobb ligger i topp.

I undersökningen ”Cultural and Creative Cities Monitor” har forskare jämfört många olika faktorer för att sätta betyg på städer när det gäller kultur och kreativitet. Bland annat finns mått på kulturutbud, hur kreativa innovationer och jobb bidrar till arbetsmarknad och ekonomi och förutsättningar för ett starkt kulturliv, till exempel utbildning, mångfald, kommunikationer och styrning.

Umeå kommer på nionde plats av femtio städer i storleken 100 000–250 000 invånare när alla faktorer vägs samman.

På rätt väg med kreativa jobb

Umeås främsta styrka är att skapa nya jobb i kreativa näringar, till exempel inom kultur, underhållning, media och kommunikation. I den kategorin får Umeå full pott, 100 poäng, och följs på andra plats av Paris.

– Umeå är på rätt väg när det gäller kreativa näringar. Vi har till exempel samarbete med universiteten, Sliperiet, Uminova och företagsinkubatorer som stimulerar kreativitet och skapar jobb. Det är roligt att det visar sig i internationella mätningar och att det uppmärksammas, säger Hans Lindberg, ordförande, kommunstyrelsen.

Stilbildande i Europa

Bra styrning inom kulturområdet ger också höga poäng till Umeå, liksom utbud av teatrar och inte minst öppenhet för människor från andra länder och kulturer.

– Vi bor i en ung, modern, öppen och framåt stad. Resultatet är ännu ett kvitto på Umeås ledande position när det gäller kultursatsningar, och det är inte bara en kommunal och nationell angelägenhet utan stilbildande i Europa, säger Anders Ågren, vice ordförande, kommunstyrelsen.

Bidrar till ”idealstaden”

Den tänkta ideala europeiska staden för kultur och kreativitet är enligt undersökningen en blandning av åtta städer av olika storlek och med olika egenskaper:

Umeå (Sverige) bidrar med nya kreativa jobb, Cork (Irland) med kulturella mötesplatser och anläggningar, Paris (Frankrike) med attraktivitet och deltagande, Eindhoven (Nederländerna) med innovation, Leuven (Belgien) med utbildning, Glasgow (Storbrittanien) med öppenhet och tillit, Utrecht (Nederländerna) med förbindelser och kommunikation och Köpenhamn (Danmark) med styrning.

Mer information:

Cultural and Creative Cities Monitor

(EU-kommissionens webbplats)

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag