Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar unga människor på en brygga i Umeå.

Läkare drömyrke bland Umeås 9:or

Niondeklassare i Umeåregionen placerar läkare som etta på listan över drömyrken. Det visar en undersökning av Västerbottens Handelskammare, som kommer att fråga alla 9:or i regionen.

Västerbottens Handelskammare vill slå ett slag för Arbetsmarknadskunskap. Ämnet är nytt på schemat i Umeåregionen, och sedan starten i Västerås 2011 har 65 kommuner och 7 regioner infört ämnet. I Sverige har hittills cirka 140 000 elever fått undervisning i Arbetsmarknadskunskap.

Där ingår bland annat frågor om kompetensförsörjning och digitalisering, och hur arbetsgivare och elever påverkas när arbetsmarknaden förändras.

Ska fråga alla 9:or

I samband med lektionerna har Handelskammaren en undersökning, som ger en fingervisning om vad eleverna vill jobba med. Handelskammaren har träffat ca 70 procent av Umeåregionens elever i åk 9 och frågat om deras drömyrke. Under vecka 6, 2018, kommer man att ha mött samtliga 9:or och kommer då att kunna presentera en mer komplett bild.

Tio-i-topp-listan så här långt:

  1. Läkare
  2. Polis
  3. Advokat
  4. Mekaniker
  5. Elektriker
  6. Psykolog, Ingenjör
  7. Snickare, Frisör
  8. Lärare
  9. Arkitekt
  10. Programmerare, Ekonom

Ögonöppnare

Ganska traditionella yrken, som synes. Vanligtvis kommer eleverna på 25–30 yrken, vilket kan jämföras med de över 8 000 som finns i SSYK, alltså Standard för svensk yrkesklassificering, från SCB. Syftet med Arbetsmarknadskunskap är i högsta grad att öppna elevernas ögon inför denna bredd, säger Nina Säfsten, kommunikatör vid Västerbottens Handelskammare:

– Det finns så många branscher med brist på arbetskraft. Det är ett guldläge för eleverna om de skaffar rätt utbildning. Vi vill bland annat också sticka hål på fördomar om könsuppdelade yrken.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag