Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Långläsning: Kung Fury – från Kickstarter till Cannes

Kung Fury är hobbyprojektet som fick ett eget liv, spred sig som en löpeld över nätet och gav Umeåfilmaren David Sandberg 18 000 nya vänner för livet. Vi följde med på premiärvisningen, och fick en inblick i hur en tidsresande åttiotals-snut satte Umeå på världens filmkarta.

Det fladdrar lätt i parasollen på Carlton Inter-Continentals terrass när en mild medelhavsbris drar in över Boulevard de la Croixette. Hotellet hör till ett av de mer exklusiva i Cannes, och det var här som romansen mellan film- och stilikonen Grace Kelly och prinsen av Monaco fick sin början under Cannes filmfestival 1955. Årets upplaga är den 68:e i ordningen, och som vanligt har filmbranschens elit samlats i den sydfranska kuststaden att nätverka, visa upp sig och förhoppningsvis få med sig den prestigefyllda Guldpalmen att pryda troféskåpet i Hollywoodvillan. Storstjärnan Ingrid Bergman är årets affischflicka och förutom att hennes ansikte syns på festivalens officiella posters har en hel sektion vigts åt hennes gärning. Hon är dock inte den enda svensk det pratas om i den behagliga 25-gradiga värmen. Umeåbon David Sandberg har, tillsammans med delar av teamet runt Kung Fury, bjudits ner för att ge en exklusiv förhandsvisning av den omtalade kortfilmen.

"Hello. I´m David Sandberg, and I am the director of Kung Fury" säger Umeåregissören, och ser lite chockad ut när han möts av en rungande applåd från festivalpubliken ...

Läs hela den fascinerande historien

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag