Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar ett uppslag med recept ur boken Mat och Klimat, samt bokens framsida.

Mat-och klimat vann silver i kokboks-VM

Umeå tog hem silver i den globala kokboks-tävlingen Gourmand Awards 2019 inom kategorin klimat, detta genom boken Mat & klimat.

– Fantastiskt! Umeås restaurangnätverk för hållbarhet kan numera även titulera sig för mästare i klimatsmarta recept, säger Märta Streijffert, projektsamordnare.

Tillsammans med ett antal restauranger från Umeås restaurangnätverk för hållbarhet har Umeå kommun skapat en kokbok med fakta om matens klimatpåverkan och vegetariska recept från några av nätverkets restauranger och skolkök.

– Restaurangnätverket har för mig betytt mycket, kokboken är ett resultat av vårt goda samarbete och en milstolpe i vårt gemensamma klimatarbete. Det känns stort att den har tagit hem silver och en fin uppmuntran i dessa Coronatider, säger Alexander Gregor, ägare till restaurang Zillers.

Klimat – en ny kategori

Climate Change och Food Waste är två nya kategorier i Food Culture Gourmand Awards 2019. I vilka Umeå kommun tävlade för Sverige med boken Mat & Klimat som Märta Streijffert, Anna Gemzell och Jennie Vennberg tagit fram i nära samarbete med Umeå restaurangnätverk för hållbarhet.

Sverige i topp

Fransmannen Edouard Cointreau grundade den prestigefyllda tävlingen Gourmand Awards 1995 och leder även internationella juryn. Han kommenterar årets prisutdelning så här:

– Vi har valt att presentera alla vinnare denna vecka, men står klara att genomföra Gourmand Awards prisutdelningar och aktiviteter så snart myndigheterna i Frankrike och Kina ger oss klartecken. Sverige har en framskjuten roll sedan många år. Årets vinnare bekräftar branschens djup, kvalitet och stora bredd. Tävlingen har ett starkt institutionellt stöd och deltar i stora satsningar för att lansera och hjälpa förlags-och eventbranschen i flera länder.

Mer information

Läs mer om nätverket Restauranger för hållbarhet, eller om kokboken Mat & Klimat.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag