Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar Norrlands Universitetssjukhus.

Nus i Umeå landets bästa sjukhus

Norrlands universitetssjukhus i Umeå ligger i topp i landet både för den medicinska kvaliteten och bland patienterna. Det visar tidningen Dagens Medicins lista över landets bästa sjukhus.

Norrlands universitetssjukhus, Nus, placerar sig först bland de sju sjukhusen efter att tidningen gjort en samlad bedömning av ett 100-tal parametrar. Inom den i särklass tyngsta kategorin Medicinsk kvalitet utmärker sig Nus som etta på områdena cancer-, hjärtsjukvård och vård av ljumskbråck.

Minst lika viktigt är att sjukhuset anses bäst också av patienterna.

Samverkan ger resultat

Nus har de fem gånger som Dagens Medicin gjort rankingen, tävlat med Linköping i toppen. 2013 kom Nus först, övriga år Linköping. Också denna gång var det knappt – men till Umeås fördel.

– Jag är förstås både stolt och glad! Det är medarbetarna, utvecklingsarbetet och samverkan med lasaretten i Skellefteå och Lycksele som lett till detta fina resultat. Vi hade inte kunnat hålla en så hög kvalitet i den högspecialiserade vården i länet, i norra regionen och nationellt utan god samverkan, säger landstingets hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Sundberg.

Gedigen jämförelse

Bakom utmärkelsen ligger alltså en gedigen jämförelse av de sju sjukhusen. Dagens Medicin har bedömt och rankat dem utifrån närmare 8 000 uppgifter från Öppna jämförelser, patientenkäter och andra mätningar dit vården själv rapporterat sina resultat.

Där har man vägt in hur sjukhuset klarar ekonomin, vårdgarantin, patientenkäter, väntetider på akuten, vårdplatssituation, förekomst av trycksår och hur personalen följer kläd- och hygienrutiner. Här kan man utläsa att sjukhuset ligger på tredje plats vad gäller tillgänglighet, på fjärde för trycksår och på femteplats när det gäller ekonomin.

Men det är alltså kvaliteten i vården som är viktigast.

Samarbete, kompetens, engagemang

Magnus Hedström, verksamhetschef på Hjärtcentrum, betonar vikten av det multidisciplinära samarbetet på kliniken, där medarbetarna följer målvärden omsorgsfullt och där kompetens och engagemang avgör kvaliteten i vården.

– Betyget är både hedrande och glädjande! Vi arbetar ständigt med att förbättra diagnostik och vård och har länge noterat att vi konkurrerar på en hög nivå nationellt. Det är mycket stimulerande att kunna erbjuda våra regionpatienter den vård vi bedriver på Hjärtcentrum.

Cancervård

Cancercentrums chef Elisabeth Olofsson Karlsson gläds också över utmärkelsen:

– Det här är ett kvitto på hur vi jobbar systematiskt – med förbättringar, med kvalitetsregister, med forskning och i samarbete med andra kliniker. Jag är fantastiskt glad och om möjligt ännu mer stolt över min klinik än tidigare!

I delkategorin cancervård väger de kirurgiska parametrarna tungt. Torbjörn Myrnäs, verksamhetschef på Kirurgcentrum, är också han glad men reagerar med viss förvåning.

– Vi har stora bekymmer med brist på vårdplatser men en mycket engagerad personal och jätteduktiga kirurger. Ett mycket roligt besked!

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag