Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden föreställer Norrlandsoperans uppsättning av Staden Mahogannys uppgång och fall

Operarekvisita såldes till Umeåpubliken

Norrlandsoperan öppnade nyligen en second hand-butik i foajén. Tidigare publik erbjöds att köpa operarekvisita, och behållningen går till hållbarhetsarbete.

De kläder och föremål som köps in och tillverkas för en uppsättning kommer sällan till användning efter sista föreställningen. Men i stället för att magasinera sakerna ur den nyligen spelade operan ”Staden Mahagonnys uppgång och fall”, valde Norrlandsoperan att sälja ut dem till publiken.

– Det här är första gången vi gör något liknande, och det var som ett svar på föreställningens konsumtionskritik, säger Petra Samuelsson, marknadschef vid Norrlandsoperan.

Inte ens en timme

För att komma in på Mahagonny Second Hand shop krävdes en använd biljett till uppsättningen. Att många nappade på idén stod klart när en kö bildades utanför operaentrén före butiksöppnandet.

– När vi öppnade portarna, rusade folk in. Många visste precis vad de var ute efter. På mindre än en timme var hela försäljningen över, säger Petra Samuelsson.

Försäljningen av kläder, kostymer, skor, smycken, sparkcyklar, gigantiska uppblåsbara figurer och annat inbringade 20 000 kronor. Alla intäkter går till Världsnaturfondens WWF arbete för en hållbar ekonomi.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag