Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar utsidan av butiken Ica Matboa i Tavelsjö.

Ica Matboa i Tavelsjö, en av nio lanthandlare i Umeå.

Samverkan med butiker möjliggör hemleverans till riskgrupper

Umeå kommun möjliggör hemleverans till riskgrupper på Umeå landsbygd. Kommunen erbjuder landsbygdsbutiker ekonomiskt stöd för att leverera dagligvaror till boende på landsbygden. Alla som tillhör en riskgrupp för det nya coronaviruset uppmuntras att nyttja tjänsten.

Smittspridningen av det nya coronaviruset gör att Folkhälsomyndigheten nu uppmanar alla över 70 år att undvika sådant som riskerar exponering för smitta, såsom att gå till butiken och handla mat. Boende på landsbygden och som tillhör en riskgrupp tillhör denna riskgrupp uppmuntras därför att nyttja möjligheten att få varor hemkörda av sin lokala butik. Leveranserna är antingen kostnadsfria eller max 20 kronor per gång för kunderna.

Umeå kommun erbjuder landsbygdsbutiker ett ekonomiskt stöd för att leverera dagligvaror till boende på landsbygden. Stödet, som kallas hemsändningsbidraget, har funnits i många år och syftar till att säkra en god varuförsörjning i hela kommunen. Det är ett effektivt stöd, finansierat av Umeå kommun och Region Västerbotten, som stärker servicen på landsbygden.

Nu kan fler få hemsändning

För att få varor hemlevererade till sig ska kunden ha minst 3 km till närmsta butik, men undantag från avståndsregeln kan göras för de människor som av hälsoskäl inte själva kan ta sig till butiken. Boende på landsbygden och som tillhör gruppen 70+ utgör en riskgrupp för det nya coronaviruset. Nu kan dessa, tillsammans med personer som tillhör andra riskgrupper, beviljas hemsändning.

Mer information:

Vänligen kontakta din lokala butik för att kolla om möjlighet och kapacitet till hemsändning finns, samt för att göra en beställning.

Läs mer om hemsändningsbidraget på www.umea.se/hemsandning.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag