Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Smarta Umeålösningar till Stockholm

Fältcom, med huvudkontor i Umeå, levererar 9 000 smarta IoT-enheter (Internet of Things) till Stockholm Exergi. De digitala lösningarna möjliggör effektiviserad värme- och energiförbrukning i fastigheter.

En del i Stockholms Exergis hållbarhetsarbete är att uppgradera infrastrukturen för värmeleveranser. Modern teknik och digitala lösningar ska bidra till en ännu säkrare och jämnare leverans av värme och kyla med ökad komfort. För uppgraderingen har Stockholm Exergi upphandlat ett ramavtal med Telia där det ingår leverans av 9 000 smarta IoT-enheter från dotterbolaget Fältcom.

– Vi kan med hjälp av denna satsning hjälpa kunderna att bli effektivare vad gäller fastighetens effekt och energianvändning. Det gör det också enklare att styra temperaturen i fastigheten med en jämnare inomhustemperatur som följd, berättar Stefan Patrikson, affärsutvecklingsdirektör på Stockholm Exergi.

Många användningsområden

Fältcom etablerades i Umeå 1998 och har idag över 160 000 installerade enheter, varav 40 000 utgörs av den öppna plattformen MIIPS. MIIPS återfinns i Volvos testbilar, alla svenska väderstationer och fartkameror, varannan buss i Sverige och reglerar bl.a. när belysningen i städer som Malmö släcks och tänds varje dag.

– Jättekul att vi på Fältcom kan vara med och bidra till ett grönare Stockholm genom vår teknik. Digitaliseringen av fastigheter är bara i sin början och kommer att vara en viktig del av framtidens smarta samhälle. Vi har jobbat intensivt med fastighetslösningar det senaste året och nu börjar vi att se resultat av vår satsning, vilket vi är stolta över, säger Mikael Långström, VD på Fältcom.

Vad är Internet of Things?

Internet of Things, eller sakernas internet, är allt från vardagsföremål som hushållsapparater, kläder och accessoarer, men även maskiner, fordon och byggnader, med inbyggd elektronik och internetuppkoppling, vilket gör att de kan styras eller utbyta data över nätet.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag