Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar en man som åker längdskidor i hög hastighet.

Sportinnovationer i Västerbotten

Analys av sprintlöpning och en luftrenare för vallabodar. Det är två idéer som utvecklats inom sportnäringen i Västerbotten med stöd av samverkansprojektet Sportup North.

Umeåföretaget Photon Sports erbjuder med sin moderna sensorteknik ett av marknadens mest flexibla system för feedback vid träning och testning av snabbhet. Företaget har tillsammans med friidrottslandslaget testat ett demosystem.

– Stödet från projektet Sportup North har möjliggjort att vi kan testa och visa tekniken redan under utvecklingsarbetet. Testet med friidrottslandslaget har gett oss data på Sveriges bästa elitlöpare, och det här underlaget kan ligga till grund för framtida analys av sprintlöpning, säger Jonas Sjöberg på Photon Sports.

Fenomenal respons

Widman Timing har utvecklat en luftrenare för vallabodar. Redan i tidigt skede i utvecklingsfasen var de noga med att få ut prototyper på test hos sin tänkta slutkund – och responsen var fenomenal. Knappt innan produkten var färdig kom intresseförfrågningar från många håll och företaget har trots att produkten ännu inte marknadsförts sålt till några av landets största klubbar och ett av världens främsta skidskyttelandslag. Därtill finns skarpt intresse från fler landslag inom längdskidåkning och skidskytte.

– Har vi tur kan vi få med några av våra produkter redan till OS, det hade varit häftigt, säger Tord Widman på Widman Timing.

Om Sportup North

Sportup North är ett samverkansprojekt mellan Västerbottens idrottsförbund och Uminova Innovation med stöd från Region Västerbotten, Umeå kommun, Skellefteå kommun och Uminova Innovation. Projektet har som mål att utöka och stärka en jämställd sportnäring i Västerbotten genom att bidra till utveckling av befintliga företag. Syftet är att etablera Västerbotten som en ledande region nationellt och internationellt där en jämställd sportnäring används som en strategisk resurs för att öka sysselsättning, företagande, inflyttning och attraktiva miljöer.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag