Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar Rådhuset i Umeå.

Stark spelindustri i norr

I norra Sverige finns kombinationen av intellektuell förmåga, konstnärlig höjd och affärssinne. Detta uppmärksammades då Morgonpasset den 5 oktober högerklickade för att zooma in spelindustrin.

Spelindustrin växer i norra Sverige. Flera bolag som Paradox Arctic, Coldwood, Level Eight, Turborilla, Zordix och Gold Town Games har blivit omtalade på senare tid. Spelfestivalen Nordsken samlar tusentals besökare i Skellefteå och spelindustriklustret Arctic Game Lab har vuxit fram för att knyta samman spelbranschen i Boden, Piteå, Luleå, Skellefteå och Umeå.

Växande spelindustri

När Morgonpasset arrangerades i Umeå, torsdag 5 oktober, sattes fokus på denna växande spelindustri. Anna Olofsson, marknadschef för Umeå, inledde med att ge en bakgrund till spelföretagens utveckling i Umeå.

Daydream var det första stora spelföretag som etablerades i Umeå, en gång värderat till 300 miljoner kronor.

– Det gav ringar på vattnet. Vad man visade var att det går att lyckas här uppe. Var man tillräckligt skarp och kompetent kunde man nå hur långt som helst, säger Anna Olofsson.

– Utifrån Daydream skapades sedan företag som Coldwood, Zordix, Resolution, Algoryx och många fler, fortsätter Anna Olofsson.

Två miljoner nedladdningar i månaden

Ett av Umeåföretagen som haft framgångar är Level Eight. Patrik Knutsson, vd för mobilspelsföretaget, gav en inblick i hur det är att driva ett spelföretag i norr. Något som går riktigt bra, menar han.

– Vi har ungefär två miljoner nedladdningar per månad av våra spel och ungefär en halv miljon spelar aktiva varje dag något av våra spel, berättar Patrik Knutsson.

Spelkluster en motor

Spelklustret Arctic Game Lab har blivit en viktig motor för spelutvecklingen i norra Sverige. Michael Stenmark och Sanna Hedlund berättade mer om verksamheten.

Michael Stenmark gav en bakgrund till både spelindustrin i Sverige och internationellt, men också hur den ser ut i Umeå där spelbolagen omsätter 85 miljoner kronor och där de fem största företagen har 75 medarbetare.

Det som spelklustret nu gör är att knyta samman Umeå med övriga städer i norra Sverige och även i Finland för att regionen ska kunna växa sig ännu starkare.

Game Jams lockar fler

Sanna Hedlund, som jobbar för Arctic Game Lab i Umeå, gav en inblick i hur Game Jams arrangeras för att stötta spelindustrin och få fler att engagera sig inom branschen.

– Vi jobbar med Game Jams för att få människor att träffas och skapa spel under en begränsad tidsperiod. Då kan vem som helst komma och ta fram en idé till ett spel. Game Jams är en möjlighet att lära känna andra och gå vidare med sina idéer, berättar Sanna Hedlund.

Nästa arrangemang som anordnas är en karriärdag i Skellefteå då unga tjejer som är intresserade av att utveckla spel bjuds in från hela regionen.

Ny spelstudio etablerades

Ännu ett exempel på hur spelföretagens vardag i Umeå gav Mattias Wiking, ett av de mer framträdande namnen inom spelindustrin i Umeå. Han gav en inblick i hur Paradox Interactive, ett av Sveriges största spelföretag, etablerade en spelstudio i Umeå 2014.

Det var just Mattias Wiking som låg bakom denna etablering efter att han flyttat upp till Umeå efter flera år av spelutveckling i Uppsala.

– Men jag vaknade en morgon 2010 med kraftiga bröstsmärtor och fick åka ambulans in till sjukhuset. Det visade sig vara en allvarlig hjärtinflammation som gav mig fem dygn på hjärtintensiven, säger Mattias Wiking.

Det blev startskottet för att försöka hitta ett nytt liv. Med familj och nyfödd dotter flyttade Mattias Wiking till Umeå. Första jobbet blev på Umeå universitet men bara efter ett tag blev längtan tillbaka till spelindustrin alltför stark.

– Jag samlade ihop åtta personer med tio års erfarenhet eller mer inom bland annat spelindustrin, berättar han.

Tusen jobbansökningar

Gruppen tog kontakt med en mängd stora spelföretag för att höra om någon var intresserade av att öppna en spelstudio i Umeå. Längst strået drog Paradox Interactive som 2014 öppnade en spelstudio under namnet Paradox Arctic med fem anställda.

Idag har studion vuxit till 24 medarbetare och flyttar i dagarna till nya större lokaler. Intresset för etableringen har varit mycket stort.

– Vi har fått nästan tusen jobbansökningar under 3,5 år. 40 procent av de som jobbar hos oss har flyttat till Umeå för att jobba här. Vi har 25 procent kvinnor, 12 procent är internationella medarbetare och nyligen värvade vi en av de främsta spelutvecklarna i Europa, berättar Mattias Wiking.

– På dessa 3,5 år är det bara en person som sagt upp sig, och det är jag, fortsätter Mattias Wiking med ett leende.

Den närmaste tiden kommer han att jobba med ett VR-spel och för branschorganisationen Arctic Game Lab.

– För är det något jag tror på så är det spelindustrin i norr, avslutar Mattias Wiking.

 

Text: Mikael Hansson, Infotech Umeå.

Mer information:

Affärsliv24 sänder live från Morgonpasset, men gör det också möjligt för dig att titta i efterhand.

Se Morgonpasset i sin helhet.

Se intervju med Moa Lidman, Grit Media.

Se intervju med Åsa Holmström, Vedea.

Se intervju med Tina Vesterlund, Ynk Produktion.

Se intervju med Ulf Ståhl, FranchiseNet.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag