Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Foto: Erik Nissen Johansen

Stora Hotellet - världens bästa nya boutiquehotell

Stora Hotellet i Umeå återinvigdes i mars 2014 efter att ha varit stängt för en omfattande renovering i över två år. Nu uppmärksammas hotellet internationellt, genom utmärkelsen som det bästa nya boutiquehotellet i världen

Det spektakulära hotellet med nästan 120 år på nacken, lockar inte bara gäster utan får dessutom högsta betyg på viktiga resesajter som till exempel TripAdvisor.

Vid Boutique Hotel Awards  i London den 12 november, en av hotellbranschens mest prestigefulla tävlingar, utsågs Stora Hotellet i Umeå till vinnare i kategorin ”Newcomer”. Under tävlingens gång besöks och utvärderas alla nominerade hotell personligen av en representant från juryn. Med i bedömningen finns kriterier som design, koncept, service, personal och hotellets helhetsintryck. Men vikt läggs också vid hur hotellet upplevs och känns, och vad som verkligen gör det unikt.

Boutiquehotell kan beskrivas som en variant av designhotell. Det rör sig alltid om mindre hotell med max 100 rum och inriktningen är livsstil och en unik upplevelse.

— Stora Hotellet har blivit en destination i sig själv. Många av våra gäster har kommit till Umeå i första hand för att bo på Stora Hotellet, vilket vi är väldigt stolta och ödmjuka inför. Därför känns det som en bekräftelse att vårt hotell uppmärksammas även internationellt som en alldeles unik upplevelse, säger Anna Gemrud Mörner, hotelldirektör.

Stadens sjömanshus

Stora Hotellets renovering betraktas som ett av landets mest spektakulära hotellprojekt på senare år. I och med restaureringen, som har genomförts under ledning av den prisbelönta design- och arkitektbyrån Stylt Trampoli, har man tagit fasta på hotellets ursprung som stadens sjömanshus. Den unikt framtagna inredningen speglar den spännande historien med både värme och glimten i ögat. Stora Hotellet är privatägt och ingår i Worldhotels som är en världsomfattande kedja med några av världens mest unika fristående hotell.

— Vi upplever att Umeåborna är väldigt stolta över Stora Hotellet, varje dag kommer besökare in på hotell bara för att själva skapa sig en uppfattning eller för att visa sina besökare hur fint hotellet är, säger Anna Gemrud Mörner.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag